„Sellise käitumisega tõrjutakse eemale igasugused koostöövõimalused loometööstusega, mis omakorda kärbib teoste legaalsete levitusviiside arengut ja konkurentsi internetis,” ütles Eesti autoriõiguste kaitse organisatsioon tegevdirektor Erik Mandre.

Üks ilmekas näide piraatlust soosivast käitumisest on autorikaitsjate sõnul börsiettevõte Starman AS, kelle FTP-serveri kaudu levitatakse massiliselt piraatkoopiaid ning seejuures ei võeta ettevõtte poolt midagi ette, et tõkestada sellist piraatkoopiate levikut. „Vaatamata sellele, et autoriõiguste kaitsega tegelevate organisatsioonide ja Starman AS vahel on juba 2001. aastast alates sõlmitud koostööleping tõkestamaks autoriõiguse rikkumisi Internetis, on Starman AS nüüdseks loobunud koostööst,” lausus Mandre. „Ilmselt hakkas nende FTP server aastate pikkuse koostöö tulemusena kaotama klientide seas oma atraktiivsust.”

Business Software Alliance`i esindaja Kaido Uduste sõnul peaksid FTP-serverites lokkava piraatluse tõkestamiseks internetiteenuse pakkujad ühiselt võtma tarvitusele meetmed ebaseaduslike failide allalaadimise blokeerimiseks ja kustutamiseks ning üleslaadijate tuvastamiseks ja nendest õiguskaitseorganitele teatamiseks.

„Olukorras, kus mõned internetiteenuse pakkujad tegelevad ebaseaduslike failide blokeerimise ja kustutamisega ning teised taas mitte, on probleemi lahendamine suhteliselt komplitseeritud – sellisel juhul vahetatakse lihtsalt teenusepakkujat,” lausus Uduste.

Hämmastav on Uduste meelest asjaolu, et kõik internetiteenuse pakkujad teavad, mis nende FTP-serverites tegelikult toimub, kuid soov tulu teenida ületab sageli soovi käituda õiguspäraselt ning mitte lasta rikkuda teiste õigusi. Sellises olukorras peaks ka riik käituma oluliselt otsustavamalt ning õigusrikkujaid tuvastama ja vastutusele võtma. „Juhtumeid, kus konkreetse internetiteenuse pakkuja FTP-serverites on juba aastaid tehtud kättesaadavaks ebaseaduslikke faile, kuid ometi pole seda suudetud takistada ega tõkestada, on mitmeid - näitena võib siin tuua AS STV FTP-serverid,” lisas Uduste.

Mandre lisab, et FTP piraatlus tundub olevat vähemalt STV AS ja Starman AS osas üheks kindlaks ärimudeliks, millega muuta oma internetiühenduse teenus klientidele atraktiivseks. Mõlemad ettevõtted pakuvad FTP serveri teenust eksklusiivselt vaid oma klientidele ehk siis tegemist ei ole kõigile ligipääsetava failivahetuse keskkonnaga.

Elion alustas FTP-serveri toru.hot.ee teenuse järk-järgulist piiramist 2007. aastal ning 1. veebruaril 2008 suletakse server täielikult. Elioni sisuteenuste juhi Paul-Kristjan Lilje sõnul on avalikud FTP-serverid oma aja ära elanud. "Tänased kiired internetiühendused ning mitmed Elioni uued interneti- ja digiTV-teenused võimaldavad mugavalt filme vaadata, muusikat soetada, fotosid ning tulevikus ka koduvideoid jagada," selgitas Lilje.