"Ilma tugevama amitsiooni ning fundamentaalse reformita vabastamaks ettevõtlus, avamaks turud ning edendamaks innovatsiooni, kaasa arvatud keskkonnasäästlikku ettevõtlust, oleme siltsi vähese tootlikkuse, kõrge töötuse, kadunud investeeringute ning suhtelise majandusliku vähenemisega," teatas üheksast riigist koosnev grupp, kuhu kuuluvad Eesti, Läti, Leedu, Soome, Poola, Holland, Rootsi ja Suurbritannia.

Riigijuhtde poolt allkirjastatud avaldus ütleb, et riigi rahanduse juhtimisele ning kasvu edendamisele ei ole alternatiive, vahendab EUobserver.

Viieleheküljeline kiri kuupäevaga 18. märts saadeti Euroopa Komisjoni juhile Jose Manuel Barrosole järgmisel nädalal toimuva tippkohtumise eel.

Avaldus, milles enamik allakirjutanuid ei kuulu eurotsooni järgneb "konkurentsivõime paktile", mis peaks päästma ühisvaluuta riigivõlakriisist.

"Tegu pole eksklusiivse grupiga. Tegu pole millegi vastu suunatud grupiga. Tegu on millegi eest seisva grupiga," ütles Poola EU asjade nooremminister Mikolaj Dowgielewicz.

Kirjas on tuleviku majandusreformi neli olulist prioriteeti: ühisturg teenustele, globaalse kaubanduse avamine, uute EL-i ettevõtete toetamine ning innovatsiooni edendamine.

"Me peame teenuste turu jaoks tegema sama, mis tegime kaupade turu jaoks - eemaldama piirangud, mis takistavad ligipääsu ja konkurentsi," ütleb kiri.

Ettepaneku kohaselt tuleks üle vaadata e-kaubanduse reeglistik, luua efektiivne piiriülene raamistik autoriõigustele ning luua ühtsed ja selged tarbijaõigused. Digitaalne ühisturg peaks olema paigas aastaks 2015.

Kiri rõhutab ka ühte energia infrastruktuuri vajadust. Samuti tuleks sõlmida kahepoolsed kaubanduslepped India, Kanada, Mercosur ning Aseani riikidega.

Teadlastel peaks olema suurem ligipääs riskikapitalile, eriti rohelise tehnoloogia vallas.

Dowgielewicz ütles, et tegu on kriisijärgse strateegiaga ning aeg oleks euro päästetöödelt edasi liikuda.

Ta ütles, et Poola on endiselt pühendunud euroga liitumisele, kuid pole sobilik aeg kuupäeva deklareerimiseks.