Hea Riigikogu liige!

1. märtsil andsid Eesti Vabariigi kodanikud teile oma hääled. Mõnele andsid rohkem, mõnele vähem. See ei ole päris niisama. Inimesed on teid valinud, sest inimesed on teid usaldanud. Ja mis kõige olulisem – rahvas on teie peale lootnud. Ega siis nalja pärast pole tulnud Toompea poliitikasse nii palju värskeid tegijaid, teiste seas suisa kaks uut erakonda.

Asjast

Teie ja teie pinginaaber Riigikogus teate, meie teame ja ajakirjanikud teavad. Kõik, kes kevadist maksudebatti jälginud on, teavad, et majutusteenuste käibemaksu tõstmise nn kompromiss oli Valitsuse omavahelise poliitilise sõnasõja tulemus. Sellel ei ole mitte mingit pistmist valimiste ajal antud lubaduste ega elementaarse majandusloogikaga.

Otsus sündis koalitsioonipartnerite omavahelise ärapanemise õhkkonnas vahetult enne südaööd, selle otsuse tulemusel kannatavad edaspidi kümned tuhanded inimesed. Just nimelt kannatavad, sest „kobarseadus“ viib töökohti ära, mitte ei loo neid juurde.

Raha ei saa võtta sealt, kus seda ei ole! Langeva turu maksustamine on rumalus. Kui majutusasutus tühjeneb, siis lahenduseks ei ole tänastelt klientidelt rohkema raha küsimine. Kui Eestisse saabuvate turistide arv väheneb, siis lahenduseks ei ole olemasolevate koorimine. Peame tegema täna ühiseid jõupingutusi, et turiste Eestisse meelitada, mitte neid veelgi kaugemale peletada.

Majutusteenuste 50-protsendiline käibemaksutõus teeb Eestist Euroopa Liidus küllaltki ainulaadse riigi ja seda kahjuks halvas tähenduses.

Südametunnistusest

Erinevad ettevõtlusorganisatsioonid on viimase kahe kuu jooksul korraldanud üle kolmekümne kohtumise Riigikogu fraktsioonides, komisjonides ja üle Eesti maakondades, saartest setuni. Need kohtumised on kinnitanud väga selgelt ühte: tänases Riigikogu koosseisus ei ole 51 saadikut, kes leiaks, et „kobarseaduse“ vastuvõtmine oleks tark tegu. Enamik Riigikogu liikmetest on eraviisiliselt sellele ühemõtteliselt vastu ja ainult parteide diktaat sunnib Riigikogu liikmeid minema vastuollu valijale antud lubaduse ning isikliku veendumusega.

„Kobarseadus“, selle menetlemise tempo ja stiil on piinlik ning karjuvas vastuolus hea õigusloome tavaga, kinnitusega, millega poliitikud lubasid nii enne kui ka pärast valimisi rangelt arvestada. Dialoogi asemel saime vastandamise riigiteenistujatega ja ärapanemise tervele tööstusharule ning selle 45 000 töötajale.

Tulevikust

Eesti Vabariigi põhiseadus § 41 kohaselt on igaühel õigus jääda truuks oma arvamustele ja veendumustele. Kedagi ei tohi sundida neid muutma. Usume, et Riigikogu liikmete seas on inimesi, kes jäävad oma isiklikele veendumustele kindlaks. Usume, et selle seaduse menetlemisega debatt Eesti ühiskonnas mitte ei lõpe, vaid jätkub.

Täname kõiki Vabariigi Valitsuse ja Riigikogu liikmeid, kes on leidnud võimaluse ettevõtjaid kuulata ning suhtuvad nende argumentidesse tõsiselt.

Eesti Hotellide ja Restoranide Liit
Eesti Turismifirmade Liit
Eesti Spaaliit
Eesti Maaturism
Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon