Politsei korraldas möödunud nädalal läbiotsimise Balteco finantsjuhi Meeme Välja kodus. Paralleelselt on kasvanud maksuameti huvi Balteco vastu. Ettevõtte endise juhi Mati Vanni vastu on tema endine USA äripartner algatanud kohtuasja seoses kliendisuhteid ja tooteid puudutava konfidentsiaalse info vargusega.

Aasta tagasi ilmus Balteco juhtkonna juurde endise allilmategelasena tuntud Meelis Lao, kes tutvustas end kui ühe aktsionäri Rain Lõhmuse esindajat ja esitas ettevõtte juhtkonnale rea nõudmisi.

“Need olid üllatavad surveavaldused, mida poleks oodanud,” ütles Balteco juht Lars Sumberg. Nõudmised sisaldasid endas kolme lahendust, kus ühes paluti kaasata Rain Lõhmus ettevõtte juhtimisse, teises pakuti, et Rain Lõhmus ostab Balteco välja ja kolmandas, et Lõhmus müüb oma osaluse Baltecos maha.

Meie ainus huvi on, et saaks teha oma tööd ja arendada ettevõtet edasi, ütles Sumberg viimase aasta jooksul toimunud sündmuste kohta. Tänaseks on Balteco juhtkond Sumbergi sõnul otsustanud, et ei lähe kaasas ühegi Lõhmuse pakutud lahendusega. Selle asemel keskendub Balteco ainult vannide tootmisele, ettevõttest on lahutatud mööbli ja tervisekapslite tootmine.

Rain Lõhmus põhjendab Lao kaasamist oma huvidega Venemaal. “Leppisin Meelisega kokku, et äkki leiab Venemaalt ostjaid.” Lõhmuse sõnul sai ta teada, et Balteco juhid kavandavad tema selja taga ettevõtte loomist Venemaal ja palus seetõttu palus Lao abi.

Lõhmuse vägikaikavedu Balteco juhtkonna ja ülejäänud aktsionäridega sai alguse paar aastat tagasi, kui Balteco pikaaegne juht Mati Vann müüs talle maha oma 33,4% osaluse. Pärast seda on Lõhmus avastanud, et ettevõtte juhtkond ja ülejäänud omanikud kandivad tema selja taga firmast raha välja, mispeale tegi ta avalduse kriminaalasja algatamiseks politseile. Uurimine on pooleli ja see peaks päädima kohtu ning Lõhmusele saamata jäänud ligi 20 miljoni krooni väljanõudmisega.

Mati Vann ise on tule all USAs, kus teda süüdistab endine äripartner, tervisekapslite idee autor Steve Daffer. Daffer ütles, et Vanni ja tema praeguse firma ASi Neoq vastu on ettevalmistamisel süüdistus. “Vann rikkus kokkulepet, mis puudutas konkureerimist ja kliente puudutava konfidentsiaalse info kasutamist,” ütles eile Daffer. Lisaks oli Vann võtnud kaasa Balteco võtmeisikud, kes hakkasid Dafferi firmalt Sybaritic Inc. saadud kogemuse põhjal ise tervisekapsleid valmistama.