Vabatahtliku programmiga liitumise soodustamiseks pakuvad Balti börsid selles osalevatele börsiliikmetele tavahinnakirjast 40% soodsamaid tehingutasusid, teatas börs.

Turutegemise programmi tingimused näevad ette, et NASDAQ OMX Balti börside liige – pank või maaklerfirma – peab turutegijana kindlustama, et valitud aktsiatel on avamis- ja sulgemisoksjonitel ning vähemalt 85% kauplemisperioodist olemas ostu- ja müügikorraldused väärtusega 3000 eurot või rohkem.

Seega tagab turutegija pideva nõudluse ja pakkumise olemasolu, mis võimaldab investoritel aktsiaid kogu kauplemisaja jooksul lihtsamini osta ja müüa.

Programmis osalevad liikmed peavad tagama, et ostu- ja müügitellimuste hinnavahe ei oleks suurem kui 2,5%. Kui liige on turutegija vähemalt kolme ettevõtte aktsiatele, kehtib talle tavapärasest soodsam tasu tehingute tegemisel kõigi sel turul kaubeldavate aktsiatega.

„Tulles vastu turuosaliste – finantsvahendajate, kapitali kaasata soovivate ettevõtete ja investorite – vajadusele likviidsema väärtpaberituru järele, otsustasime pakkuda turutegijatena esinevatele liikmetele soodsamaid tehingutasusid, et julgustada neid panustama aktiivsemalt turu arendamisse,“ ütles NASDAQ OMX Balti börsiteenuste juht Daiga Auziņa-Melalksne.

„Hea meel on näha, et esimene liige – LHV Pank – on programmiga juba liitunud, ning kutsun siinkohal ka teisi liikmeid ühinema.“

1. juulist kehtib Balti börside liikmetele kõikide Balti börsidel kaubeldavate aktsiate osas ühtlustatud tehingutasu 0,035% (turutegijale 0,02%) tehingu mahust. Siiani oli NASDAQ OMX Riia ja NASDAQ OMX Vilniuse börsidel kaubeldavate aktsiate tehingutasu 0,045% ja NASDAQ OMX Tallinna börsil 0,015% tehingu mahust.

Turutegemise programm ja tehingutasude ühtlustamine on järjekordne samm loomaks ühtset NASDAQ OMX Balti väärtpaberiturgu ning muutmaks Balti piirkonda atraktiivsemaks ja lihtsamini ligipääsetavaks nii institutsionaalsetele kui jaeinvestoritele.

Eelnevate sammudena on NASDAQ OMX Balti börsid võtnud kasutusele ühise aktsiate kauplemisplatvormi (INET), fikseeritud tootlusega instrumentide kauplemis- ja oksjoniplatvormi (Genium INET), ühtlustanud kauplemisreegleid, liikmelisuse nõudeid, loonud ühtse Balti väärtpaberite nimekirja ning indeksid ja avanud Balti fondikeskuse – online andmebaasi, kus investorid saavad infot erinevate fondijuhtide poolt hallatavate Balti riikides pakutavate fondide kohta.