Eelmisel reedel vestles Vilniuse linnapea Vilius Navickas Tallinna aselinnapea ja Riia linnapea nõunikuga probleemide üle, mis tekivad erinevate projektide jaoks raha otsimisel. Vilnius tegi teistele pealinnadele ettepaneku tihedamaks koostööks, vahendab Leedu Delfi.

Vilniuse linnapea nõuniku Darius Indriūnase sõnul annavad pangad praegu linnavalitsuse projektide jaoks laenu kõrgete protsentidega. Suured välismaa pangad, millel pole Leedus filiaali, ei näe vajadust Leedus tegutseda, kuid oma teenuste pakkumisest nad ei keeldu.

„Tingimused on paremad kui siin tegutsevatel pankadel. Nad annavad laenu parematel tingimustel, aga ei tegele ainult näiteks busside, trollibusside või ühe linnavalitsuse rahastamisega. Neile on vaja suurt paketti,” ütles Vilniuse linnapea nõunik.

Kui aga võtta laenu läbi fondi ja ühendada mitu projekti, võimaldab suurem laenusumma Indriūnase sõnul saada laenu parematel tingimustel. Igaüks maksaks laenu tagasi vastavalt osalusele. Teiste sõnadega — kui Riia ei suudaks mingit projekti ellu viia ja raha tagastaks, ei peaks Vilnius tema asemel võlga maksma.

Sellised fondid tegutsevad Indriūnase sõnul Tšehhis ja Soomes. Hiljuti alustas selline fond tegevust ka Gruusias, kus seda toetavad Maailmapank, Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupank ning Euroopa investeerimispank.

Pärast uut aastat kavatsetakse Vilniuse, Tallinna ja Riia esindajate poolt alla kirjutada memorandum ja koostada töögrupp, mis koostab märtsi lõpuks ettepanekud fondi administreerimiseks ja muuks tegevuseks. Fond peaks tegutsema hakkama 2011. aastal.