“Arutasime Balti ja Soome ühtse gaasituru loomist, ühtne turg ja konkurents toob tarbijale paremad hinnad. Märtsis valminud uuring Balti gaasiturust tegi ettepaneku luua ühine tsoon gaasi vabaks liikumiseks. Selle tulemusena saaks tsooni siseselt gaas liikuda ilma tariifideta ja suureneks müüjate konkurents. Ühtses gaasiregioonis rakenduksid ka kriisi korral riikidevahelised solidaarsuslepped, mis kaitsevad kõige haavatavamaid tarbijaid - soojatootjaid ja kodumajapidamisi,” sõnas Michal.

“Kui Euroopa Komisjon toetab Balticconnectori rajamist Soome ja Eesti vahel, saaks ka Soome ühendada Balti tsooniga. See muudaks Balti gaasituru ligi kaks korda suuremaks ning tõstaks kõigi osapoolte energiajulgeolekut,” lisas minister.

Aprilli algul esitasid Elering ja Balticconnector OY investeeringutaotluse Soome, Eesti ja Läti konkurentsiametitele hindamiseks. Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis aprilli lõpuks saame esitada taotluse Euroopa ühendamise rahastusse (CEF).

Elektrituru teemadest käsitleti elektrisüsteemide sünkroniseerimist ning kolmandatest riikidest elektriimporti. Balti riikides käib endiselt arutelu, kas ühendada elektrivõrgud Kesk-Euroopa või Skandinaavia sagedusalasse. Hetkel on Balti riigid ühendatud Venemaaga. Täna käivad uuringud alternatiivide kohta, mille tulemusi on oodata aasta lõpus. Seejärel on võimalik teha otsus eelistatud lahenduse osas.

Kohtumisel käsitleti ka kolmandate riikide poolseid turumoonutusi elektriturul.