Nädala alguses teatas kodumaine rõivatootja Bastion, et eraldab osa oma varadest, kandes selle üle OÜ Bastion Kinnisvara omandisse. Mõlema ettevõtte omaniku Indrek Stahli sõnul ei ole mitmel järjestikusel aastal head kasumit näidanud rõivafirma puhul tegemist salaliku bilansikeemia või muutunud majandustulemustega. Jagunemise teel lüüakse lahku firma tootmine ja kinnisvara.

„Loomulikult kindlustame ka tagalat,” tunnistas Stahl. Varade eraldamine oli päevakorral tema sõnul juba eelmisel aastal, kui plaaniti edasi arendada tehase territooriumi. Nüüd on sellest plaanist loobutud, küll lähevad kinnisvara eraldamisega tema sõnul selgemaks tootmisettevõtte näitajad. Suurt langust pole olnud Indrek Stahli sõnul oli majanduses raskete aegade saabumist ja ettevõtte käibe vähenemist võimalik ennustada juba eelmisel aastal.

Võrreldes rõivatootjatega, kelle müük on ligi 40 protsenti langenud, on Bastioni näitajad siiski mullusega samas suurusjärgus, vähenedes kolme kvartaliga vaid 5,8 protsenti. Sel nädalal avaldatud Äripäeva rõivatööstuse edetabelis troonib Bastion auväärsel teisel kohal, olles seejuures esimene kodumaisel kapitalil põhinev ettevõte. Stahli sõnul on selle tulemuse taganud järjekindlad investeeringud ettevõttesse. „Dividende ei ole me mitte kunagi Bastionist võtnud,” kinnitas eelmisel aastal paarikümne miljoni jagu jaotamata kasumit kogunud ettevõtte juht. „Kui paljud mõtlevad, et trumm on läinud, mingu ka pulgad, siis meil on jalg kindlalt stardipaku peal.” Stahli sõnul on ettevõte nagu Tallinna linn, mis kunagi valmis ei saa. „Pigem varisegu 95 protsenti Eesti majandusest, kui ma mõne töötaja lahti lasen,” sisendas Stahl kindlustunnet.

Ennast teadliku naise valikuna tutvustav Bastion välismaistele kaubamärkidele allhanketeenuseid ei paku. Sportlikumale inimesele riideid tootva AS-i Ilves-Extra juht Arvo Kivikas on turuseisu hinnates välistellimuste eest pigem tänulik. „Teeme allhankeid just riskide hajutamiseks,” tunnistas Kivikas.„Muidu oleks pilt hoopis nukram.” Rõivatööstus on tema sõnul sedavõrd lai valdkond, et selle ühes servas toimuv ei tarvitse kajastada siiski tööstuse väljavaateid üldiselt. Näiteks Kaug- Idas on Kivikase sõnul kallinenud tootmine viimase aasta jooksul paarkümmend protsenti.

Ainult siseturuga välja ei vea

•• „Ennustamine pole kunagi olnud raskem,” ütles Ilves-Extra juht Arvo Kivikas rõivatööstuse tuleviku kohta. Keerulisem on seis tema hinnangul ainult siseturule orienteeritud tootjatel.

•• Investeerimispanga LHV analüütiku Sten Pisangi sõnul on rõivatootja Baltika aktsiahind olnud üsna pikalt languses, mis kajastab hästi investorite meelestatust selle sektori suhtes.

•• Kuna Baltika jäi eelmisel aastal kasumisse suuresti tänu kinnisvara müügile ja üleshindamisele, siis nende puhul oleks kinnisvara eraldamine majandusseisu halvemaks teinud. Üldiselt on kinnisvara eraldamine põhitegevusest Pisangi sõnul igati tervitatav ja teeb finantsaruanded selgemaks.