“Idee ise õlut tootma hakata tekkis meil Oktoberfestil, kui saime maitsta kohalike väiketootjate humalajooki. Valisime tootmiseks 500 aastat vastu pidanud elusa õlle retsepti,” ütles Beer House’i tegevdirektor Marika Haasma.

Endisest Raeköögist õllerestorani Beer House tegemise teiseks põhjuseks oli Haasma sõnul see, et Tallinnas ei olnud mõnusa õlleka-suminaga piisavalt suurt õllejoomise kohta.

Puit ja punane tellis

Maja esimesel korrusel asub õlletehas-restoran, mis on sisustud Austria õlletubade stiilis – puit ja punane tellis. Saali keskel säravad vaskse läikega õlle keetmise seadmed, mis lasevad aeg-ajalt valju sisinaga auru välja.

“Õlle tootmiseks vajaliku sisseseade ostsime Austria firmalt, kes selle ka üles pani. Esimesi õlletegusid jälgisid firma töötajad, kes ka minu välja õpetasid,” ütles Beer House’i õllemeister Eve Toomela. “Nende pilgu all õnnestus meil õlletegu kohe esimesest korrast alates.”

Kohapeal valmistatud õlu vajab meistri sõnul head vett ja linnaseid, mida keedetakse ja filtreeritakse. Pärast humalate lisamist suunatakse virre õlletehasesse, kus seda kääritatakse 5-7 päeva ja laagerdatakse 21 päeva.

“Filtreeritud virre suunatakse pruulikotta, kus lisame veel näpuotsaga firma saladust,” lisas Haasma. Õlle pruulimine kestab 27-28 päeva.

Tootmine on automatiseeritud, mis tagab õllele stabiilselt hea kvaliteedi. Beer House’is toodetakse kohapeal kolme sorti õlut – Pilsner, Märzen ja Dunkles, mille retseptid on pärit XVI sajandist. Kuna tegemist on “elusa õllega”, siis on see rikas B-grupi vitamiinide ja mineraalainete poolest.

“Meie õlu on tõeline vitamiinipomm ja ma ei olnud tänu sellele sel talvel päevagi haige,” rääkis õllemeister Toomela. “Talvel jäi Beer House’is pakutav hõõgvein joomata, sest kliendid eelistasid kuuma meeõlut.”

Saalinurgas sisisevad villimiskapid, mis võimaldavad igal külalisel kohaliku õllemeistri toodangut kaasa osta spetsiaalsetes 1- ja 2-liitristes pudelites. Õlu säilib värskena 21 päeva, kuid meister soovitab kaasa ostetud joogi siiski nädala jooksul ära juua.

Tegevdirektori sõnul peab saal mahutama piisavalt rahvast, et tekiks õigele õllerestoranile iseloomulik sumin. Mõnusa seltskonna kogunemisel ei ole saalis keelatud ka laulmine. “Sellepärast ongi meie lauad ja pingid tammiselt tugevad, et need ei puruneks, kui rahvas lauale “Õllepruulijat” laulma ronib,” lisas Haasma.

Teostus austerlastelt

Pruulikoja valmistas ja paigaldas Beer House’i 80- aastase kogemusega Austria firma, kes on neid paigaldanud üle maailma enam kui 30 riigis.

“Töötame aasta läbi, mitte 3-4 kuud aastas. Sellepärast ei tõsta me suvel õlle hinda poolesaja krooni peale,” rääkis Haasma.

“Tundub vale, et meie õlu on odavam, kui Raekoja platsil olev 50-kroonine tavaline õlu, sest meil on see elus ja vitamiine täis,” lisas õllemeister Toomela.