"Kogu kaup ei lähe ekspordiks. Betoonelementide turul on eksport olnud väga oluline 2008. aasta kriisist alates. Eesti turu nõudlus ei ole olnud piisav ja seetõttu on betoonelementide tootjad pidevalt otsinud ekspordikanaleid. Eesti elemenditootjate kõrge kvaliteeditase ja pikaajaline töö kannab vilja ja eksportivaid ettevõtteid on aina lisandunud," räägib Leosk.

"Suure rahvusvahelise kontserni osana võin aga kinnitada, et praegused tarneajad Eestis on samasugused kui enamikus ekspordi sihtriikides. Lihtsalt Eesti ehitajad on elanud enda jaoks väga mugavas olukorras, kus betoonelemendi tarneid ei pidanud suure ülepakkumise tõttu pikalt ette planeerima. Muutunud olukord sunnib tegelema pikemaajalise planeerimisega," märgib E-Betoonelemendi juht.

Nõudlus kohalikul turul on kasvanud eelkõige elamute ja Tallinna Vangla lisanduvate mahtude tõttu. "Betoonelementidest lahendus on ajas kestev ja vähest järelhooldust vajav ja tagab stabiilse sisekliima. Seetõttu on betoonelementidest elamute ehitus eelistatuim ehituslahendus elamute turul," usub Leosk.

Nõudlus põhilistel eksporditurgudel Rootsis-Soomes on kõrge ja nii ongi keskmised tarnetähtajad pikemaks veninud. "Soovitus on ehitajatel järgmise aasta projektide puhul teha pikemaajalist ette planeerimist ja kaasata elementide tarnijate teadmised projekteerimise etapis. Nõnda ei tule ka üllatusena elementide vajadus tootjale ja ehitajal tekib varasem kindlus elementide tarnetähtaegade osas," annab ettevõtte juht nõu.

Ekspordi osa moodustab E-Betoonelemendi kogutoodangust umbes kolmandiku. "Meie põhiturg on siiski Eesti ja Eesti klient," lisab Leosk.