Pankrotihoiatuse esitas Biodieselit esindav advokaat Jüri Leppik Werolile üleeile. Hoiatus tehti ajal, mil põllumajandusministeerium valmistab ette Weroli aktsiate müüki.

Hiigelnõue tekkis siis, kui Werol otsustas hiljaaegu taganeda Biodieseliga sõlmitud pikaajalisest lepingust. Biodieseli omaniku Heino Haraku sõnul lõi see biokütuse tehase plaanid sassi ning lepingust tulenevalt on tal võimalik nõuda leppetrahvina summa, mis on võrdne täismahus töötava tehase kahe kuu tootmismahuga.

Werol nõuet ei tunnista ning on valmis sellega kohtusse minema. “Ei meil ole kellelgi seda 140 miljonit võtta,” ütles Weroli nõukogu esimees Raul Rosenberg. Weroli nõukogu arutab pankrotihoiatust järgmisel nädalal.

Weroli juhatuse esimees Robert Närska ütles eile, et firma pole sellist kirja veel saanud. Tema hinnangul ei ole mõtet olematu tehase tootmisvõimsusest rääkida ega selle pealt midagi arvestada. Lisaks pidas Närska Biodieseliga kunagi sõlmitud lepingut ettevõttele kahjulikuks, sest õli hind oli seal liiga odav. Lepingu sõlmis Weroli eksjuht Erki Aavik, kes oli samal ajal Biodieseli nõukogu liige. Lisaks taganeti Weroli hinnangul lepingust aasta ette – just nii nagu leping võimaldas.

Põllumajandusministeeriumi kantsleri vanemabi Indrek Grusdami sõnul ei saa Biodieseli hoiatust tõsiselt võtta. Parimal juhul võib tema sõnul öelda, et kaks poolt tõlgendavad lepingut erinevalt.

Grusdami sõnul on Biodieseli tegevuse eesmärk Weroli potentsiaalsete ostjate eemale peletamine ja firma võimalikult odavalt omandamine. “Tõenäoliselt see plaan ei õnnestu, sest Weroli aktsiate vastu on huvi tuntud mitte ainult Eestis,” ütles Grusdam.

Harak on varem öelnud, et Werol kas pankrotistub, või võtab Biodiesel selle ühe krooniga nõude katteks üle.

Werol möödunud majandusaasta kahjum oli 42,5 miljonit krooni. Firma pole ühelgi majandusaastal kasumisse jõudnud.

Werol teenib korralikku kasumit

•• Werol on viimased kolm kuud jooksvalt kasumit teeninud, viimasel kuul teeniti ligi miljon krooni. Firma juhatuse esimees ootab augustis 2006 lõppeva majandusaasta tulemuseks 11–12 miljonit krooni kasumit.

•• "Meie mahud on kasvanud. Selle põhjuseks on hea eestimaise rapsiseemne kvaliteet, mis kiirendab tehnoloogilist protsessi," ütles Närska.

•• Werol kannab aktsiakapitalist maha eelmiste perioodide kahjumid. "Ja tulemuseks on kasum!" ütles Närska. Tema sõnul oleks Werol juba 2003/2004. majandusaastal 11 miljonit kasumit teeninud (tulemus oli kahju 42,5 miljonit), kui firma eksjuht Erki Aavik poleks firmale kahjulikke seemneostutehinguid teinud.