Lõunatööstuse AS tahab rajada Eestisse biolaguneva plastiku tehase, mis turustaks nii Balti riike kui ka Skandinaaviat. Tehase orienteeruv maksumus on kuni 1 miljard krooni.

Toormeks kavandatakse kasutada Eestis kasvatatud teravilja. See loob avara perspektiivi Eesti teraviljakasvatajatele, kelle toodangut hakatakse kasutama mitte ainult toiduainetetööstuses nagu seni, vaid ka uue biolaguneva plastiku tootmisel.

Lõunatööstuse ASi projektijuht Margus Maidla ütles, et teraviljas sisalduvast tärklisest sünteesitakse looduses lagunev plastik, mida saab kasutada pakendina.

Kui projekt õnnestub, läheb vaja 200.000 tonni teravilja. Kolmandik vajaminevast viljast võiks olla tritikale - rukki ja nisu hübriid. Tehase asukohaks on pakutud Ida-Virumaad.

Tartu Ülikool ja Lõunatööstuse AS sõlmisid lepingu kodumaisest toorainest biolaguneva plastiku tootmistehnoloogia väljatöötamiseks.

Tartu Ülikooli bioloogia-geograafiateaduskonna professor Ain Heinaru ütles ETAle, et ülikooli teadlaste ülesanne on välja töötada mikroob, mis aitaks plastmassi looduslikult laguneda.

Lõunatööstuse AS on Maidla sõnul ettevõtmisse paigutanud üle kahe miljoni krooni. Turu-uuringuteks kulub teist samapalju. Momendil on käimas investorite otsingud ning taotlused abiks on antud ka riigile.