Leedu Delfi kirjutab, et Klaipeda advokaat Gediminas Žloba pakub juba mitu kuud oma klientidele võimalust tasuda osade teenuste eest Bitcoinidega.

„Paljud minu leedukatest kliendid elavad teistes riikides – Iirimaal, Inglismaal, Norras. Probleem on selles, et rahaülekanded võivad sellisel juhul võta mitu päeva aega, see aga lükkab menetluse algust edasi. Dokumendid saaks küll kohtule esitada samal päeval, aga praktika on selline, et kuni pole kliendiga lepingut ja avanssi, ei saa me midagi teha,“ selgitas advokaat.

Kuna riikidevahelised ülekanded võtavad aega, hakkas ta sellele probleemile lahendust otsima.
„Kiirmakse on kallis, paljudele pole see vastuvõetav. Nad ei taha ülekande eest täiendavalt peale maksta. Nii sündis idee hakata pakkuma arveldamiseks uut võimalust,“ rääkis advokaat.

Žloba tutvus Bitcoinidega paar aastat tagasi. Tal on olemas ka spetsiaalne konto, mille kaudu ta nendega toimetab.

Leedu Delfi kirjutab, et ettevõtteid, kes Leedus krüptorahaga arveldavad, on veelgi ja toob näitena välja hotelli Druskininkais, kus Bitcoinid on teretulnud maksevahend.

Samal ajal tuletavad Leedu pangad inimestele pidevalt meelde, et krüptorahal on omad nõrkused. Nendest riskidest pidas vajalikuks avalikust teavitada ka Leedu Keskpank.

Selle „juurteta“ valuuta suhtes manitses ettevaatlikkusele ka Leedu presidendi nõunik SEB pangas Gitanas Nauseda. Samas ütleb ta, et traditsioonilisi valuutasid krüptoraha ei ohusta.

„Me arvutasime välja, kui suure osa Bitcoin klassikalistest valuutadest moodustab. Ameerika dollarisse on see suhe 0,08 protsenti. Kuni see ei tõuse 5 protsendini, ei ole põhjust rääkida Bitsoinist kui konkureerivast valuutast,“ ütles ta.