Jakunin oli terve aastakümne Venemaa üks mõjukam mees, president Putini sõber, kes vaatas 11 ajatsoonis toimiva raudtee ja miljoni töötaja järele. Kuid ootamatult lendas ta siseringist välja, mis lõpetas karjääri. Jakunin oli külma sõja ajal New Yorgis ÜROs luureohvitser. 67-aastasel Jakuninil on osaline nõuanne Putini siseringi kuulujatele – teadke oma kohta.

„Siseringis jätkub rotatsioon,“ ütles Jakunin 90-minutilises intervjuus Bloombergile. Putin alles püüab luua Venemaal valitsevat klassi nagu see oli tsaariajal.

Pikaajaliselt siseringi kuulunud inimeste avalikud kommentaarid on haruldased.

Mõned siseringi inimesed on teinud vea kujutades varasid ja privileege enda omadena, kuid tegelikult sõltub kõik Putini nägemusest, mis on hea Venemaale, rääkis Jakunin. Ta rääkis kahest näitest, kus president esimesel ametiajal reageeris.

„Mäletate, mis juhtus Boris Berezovski ja Vladimir Gusinskiga,“ küsis ta. Need olid kaks Nõukogude Liidu lagunemise järset oligarhi, kes kaotasid oma varanduse, kuna püüdsid mõjutada Putini Kremlit nii nagu Boris Jeltsini oma.

Jakunini lahkumine raudteemonopoli juhi kohalt mullu augustis oli uue poliitbüroo aastate suurim raputus ning viitas, et tulekul on muidki muutusi, ütles sotsioloog Olga Kristanovskaja.

„Putini lojalistide tagasiastumised on haruldased ja Jakunini keeldumine sümboolsest senatikohast on veel haruldasem," lausus ta.

USA pani Jakunini Ukraina konflikti tõttu 2014. aasta märtsis esimeses sanktsioonide ringis musta nimekirja seoses Putini lähedusega.

„Jakunin ja Putin olid eliitsuvilakooperatiivis naabrid,“ ütles Kristanovskaja.

Põhjuseid, miks Jakunin võis lennata eksklusiivsest „klubist“ välja, on mitmeid.

Ta ise räägib, et langetas ise otsuse lahkuda ja Putin kinnitas selle, kuid asjaga kursis olevad inimesed räägivad, et Putin tundis end reedetuna, kui Jakunini vanem poeg võttis endale Suurbritannia kodakondsuse. Suurbritannia karistas Venemaad Ukraina sündmuste tõttu.

Kreml oli sellest teadlik ja keegi ei olnud selle vastu, ütles Jakunin.
„Mu poeg elas Suurbritannias 5 aastat ja tal tekkis õigus taotleda kodakondsust,“ ütles ta. „Ma ei varjanud seda riigi juhtkonna eest.“

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov keeldus kommentaaridest.
Kristanovskaja ütles, et põhjuseks võis olla korralagedus Vene raudteefirmas. Ettevõte muutus ebaefektiivseks ning oli kantud korruptsioonisüüdistustest, mistõttu oli tarvis juhtkonna vahetust.
Jakunini asendas 46-aastane logistikaspetsialist Oleg Belozerov. Ta oli transpordi aseminister, kellel olid pikaajalised sidemed miljardäride Rotenbergidega.

Moskva rahvusvahelise poliitikainstituudi juht Jevgeni Mintšenko ütles, et agressiivsemad insiderid lihtsalt manööverdasid Jakunini nurka. Raudteemonopol jäi nende ärihuvidele jalgu.