Baltikumi suurimaid tööstusettevõtteid BLRT Grupp sõlmis lepingu, mille järgi omandas Läänemere suurima kuivdokiga Soome laevaremonditehase Turku Repair Yard Ltd. 1989. aastal rajatud Soome tehases on tingimused, mis võimaldavad remontida kõiki Läänemerel sõitvaid laevu. Kuivdoki pikkus on 265 ning laius 70 meetrit.

Põhilised kliendid on muu hulgas Neste, Tallink, Silja ja Viking Line ning Soome riigi jäämurdjad.

BLRT Grupi juhatuse esimehe Fjodor Bermani hinnangul tõstab Soome tehase omandamine BLRT Grupi maailma laevaremontijate esiliigast kõrgliigasse. Samuti aitab Turku Repair Yardi lisandumine muuta efektiivsemaks logistikat.

Ostusummat ei avalikustata.

“Leian, et Soome laevaremondispetsialistid on maailmas ühed parimad. Lisaks laevaremondi füüsiliste võimaluste suurendamisele tõstame ka oma oskusteavet ning kvaliteeti. Laieneb teenuste ring,” ütles Berman.

Arenguperspektiividest rääkides ütles Berman, et järgmise sammuna hakatakse arendama laevaremondi teenust, kus spetsialistide grupp sõidab ise remonti vajavale laevale mis tahes maailmapunktis ja pakub teenust käigu pealt, ilma, et alus peaks võtma ette tee laevaremondidokki. Nii hoitakse kokku aega ja raha.

Kuus konkurenti

Turku Repair Yardi aastakäive on ligi 300 miljonit Eesti krooni. Ettevõte on mõõdukas kasumis. Seniste omanike hinnangul valiti BLRT Grupp välja kuue soovija hulgast, kuna on strateegiline investor, kes on ennast tõestanud Klaipeda tehase ülesehitamisel, ning koos Tallinna ja Klaipedaga tekib sünergia, kus üksteist täiendades võidavad maksimaalselt kõik osapooled. Personalimuutusi ei plaanita.

2001. aasta augustis omandas BLRT Grupp Vakaru Laivu Remontase Leedus. Tänaseks on BLRT Grupp investeerinud tehasesse ligi miljard krooni ning viinud ettevõtte kasumisse tänu restruktureerimisele ning tegevusalade ringi laiendamisele.