“Boileri sagedase hooldusvajaduse tingib Eesti väga lubjane vesi,” ütleb Talger-Elektrotehnika projektijuht Kenny Lumiste. Tema sõnul on vee kvaliteet isegi Tallinna piires väga erinev, seetõttu tuleb hooldustihedus pärast esimest boileripuhastust spetsialistiga paika panna. Reeglina tasub boilerit hooldada üks kord aastas. Kuna boileritel mingit vastavat indikaatorit ei ole, tuleb õige hooldusaja kohta ise arvestust pidada. Uuematel boileritel on küll katlakivi teket takistav anoodpulk, mille “väsimisel” hakkab vastav signaaltuluke põlema. Siis võiks koos anoodiga hooldada ka kogu boiler.

Electroluxi kodutehnikat hooldava E-Lux Hoolduse OÜ juhataja Piia Saaret soovitab boilereid puhastada iga kahe-kolme aasta tagant. Tema sõnul lasevad mõned kliendid boilerit hooldada ka kaks korda aastas. Saareti sõnul tuleks hooldusvahemik kokku leppida spetsialistiga pärast esimest boilerihooldust, arvestades kogunenud katlakivi hulka ja selleks kulunud aega.

Puhastamisel on soovitav kasutada spetsialistide abi. Boileri omanik saaks puhastamisega ka ise hakkama, kuid oluline on elektrijuhtmete õigesti ühendamine. Boileri puhastus maksab Saareti kinnitusel keskmiselt 500 krooni.

Puhastamise viis sõltub boileri tüübist ja võimalustest. Ühe lahendusena võetakse boiler lahti ja puhastatakse mehaaniliselt. Teiseks võimaluseks on kallata boilerisse katlakivi eemalduse vahendit.

Lumiste sõnul on mõnedel boileritel võimalik küttekeha välja võtta, kuid näiteks väikseid boilereid lammutada ei saa. Puhastada tuleb nii küttekeha kui ka boilerianuma sisepind.

“Lastakse veest tühjaks, võetakse sisu välja ja puhastatakse mehaaniliselt,” kirjeldab Saaret nende kasutatavat puhastusmeetodit.

Kindlasti on palju inimesi, kes unustavad oma boilerit õigel ajal hooldada, ütleb Saaret. Selle tulemusel hakkab vee soojendamine võtma järjest rohkem aega ja elektrienergiat.

“Lõpptagajärjeks on see, et boiler ei anna enam sooja vett ja küttekeha võib läbi põleda,” lisab ta. Kui boileri hooldus ära jätta, võib järgneda väga kulukas remont.