Eile otsustas USA keskpank jätta intressimäära jätta muutmata. Milline oli turgude ootus intressimäärade osas?

Turuosalised hindasid enne istungit tõenäosust intresside tõstmise kasuks umbes 30% peale. Kuna intressimäärade tõstmine oleks halb aktsiaturule, siis arvestades habrast olukorda börsidel, oleks intressimäärade tõstmine ilmselt olnud negatiivne sündmus ja tekitanud turul teatava šoki.

Mida intressimäärade muutmata jätmine turgude jaoks tähendas?

Kuna keskpanga makstavast intressimäärast keskpangas hoitava kommertspankade raha eest sõltub ka pankade vaheliste laenude intressimäär, siis antud intressimäärast sõltub omakorda pankade poolt klientidele pakutavate laenude intressimäär, mis tähendaks, et laenamine kui selline oleks muutunud veidi kallimaks. Keskpanga intressimäärast samuti sõltub võlakirjadelt oodatav tulumäär, mis kõrgema intressimäära keskkonnas oleks tõusnud ehk langetanud võlakirjade hinda.

Samas oleks kasvanud nõudlus USA võlakirjade järgi muu maailma poolt, mis oleks tõstnud nõudlust dollari järele ja tugevdanud dollarit.

Intressimäärade tõstmise tulemusel oleks aga paranenud hoiustele makstav intress.

Miks otsustas USA keskpank jätta intressimäära muutmata?

Peamine põhjus intressimäärade tõstmata jätmises seisnes inflatsiooni eesmärgini mitte jõudmises, kuigi USA tööturg on juba piisavalt paranenud ja tööpuudus on langenud 5% kanti. Siiski soovib USA keskpank, et majanduse seis oleks kindlam ja tööturg jätkaks paranemist, et mitte lükata intressimäärade tõstmisega USA deflatsioonilisse keskkonda. Pikaajaline eesmärk inflatsiooni osas on USA keskpangal 2%, kuid selle aasta prognoosiks on inflatsioon 1,3-1,4% ning seda võib ohustada Hiina ja arenevate majanduste jahtumine, koos langenud nafta hinnaga. USA keskpank soovib jälgida, mis mõju USA-le avaldab Hiina ja arenevate majanduste raskused.

Tehtud avaldusest võis välja lugeda, et intresse ei tõsteta enne, kui keskpank on kindel, et inflatsioon on saavutamas 2% eesmärki.

Ilmselt USA keskpanga otsust võis mõjutada ka augustis toimunud turušokk, mis algas Hiinast ja näitas aktsiaturgude jätkuvat habrast seisu, mida keskpank ei soovi ohustada. Samuti võis rolli mängida Hiina jüaani devalveerimine, mis tähendab, et USA-l ei oleks olnud kasulik selle taustal dollarit täiendavalt läbi intressimäärade tõstmise tugevdada, sest see kahjustaks USA eksportiva tööstuse konkurentsivõimet. Samuti võis mõju avaldada IMF-i ja Maailmapanga palved mitte intressimäära tõsta.

Millal võib oodata intresside tõstmist?

On äärmiselt ebatõenäoline, et USA tõstaks intresse oktoobris ja esimene aeg, mil intresside tõstmine võib taas päevakorda tulla, oleks detsember, kuid selleks peaks majandus ja tööturg jätkama paranemist, koos kasvava inflatsiooniga.

Eilne otsus mitte tõsta intressimäära tuli USA keskpanga poolt häältega 9-1, seega eile oli otsus suhteliselt kindel, sest vaid üks liige soovi intressimäära tõstmist 0.25% võrra.

Mida intresside tõstmine maailma majanduse või USA jaoks kaasa toob?

Intressimäärade tõstmine võib täiendavalt tugevdada dollarit, sest nõudlus USA võlakirjade järgi kasvaks võrdluses Euroopa riikide võlakirjadega. Veidi kallimaks muutuks laenamine ja veidi tulusamaks hoiustamine.

Samas isegi kui USA keskpank tõstab intressi 0%-0,25% pealt 0,25-0,50% peale, siis endiselt on tegu väga madala intressimääraga, ning ilmselt tulevased intresside tõstmised, sõltumata, kas need leiavad aset selle aasta lõpus või järgmises aastas, ei pruugi olla järjepidevad ja saavad keskpanga avalduse alusel sõltuma majandusnäitajatest.

Lühemas perioodis tähendas intresside muutmata jätmine seda, et finantsturgudele ei tekitata keskpanga poolt lisaprobleeme ning turgudel jätkub tavapärane kauplemine, ning fookus mõneks ajaks liigub eemale keskpanga otsustest.

Milliseid avaldusi võis veel USA keskpanga teatest välja lugeda?

USA keskpank andis ka värsked majandusprognoosid majanduskasvu, tööpuuduse ja inflatsiooni osas. Käesoleval aastal oodatakse majanduskasvuks 2,0-2,3%, 2016. aastal 2,2-2,6%, 2017. aastal 2,0-2,4% ja 2018. aastal 1,8-2,2%. Selle aasta tööpuuduseks prognoosib keskpank 5,0-5,1%, mis võiks järgmiseks ja ülejärgmiseks aastaks langeda 4,7-4,9% peale ning 2018. aastal olla 4,7-5,0%. Inflatsiooni prognoos keskpangalt on aga sellel aastal 1,3-1,4%, 2016. aastal 1,5-1,8%, 2017. aastal 1,8-2,0% ja 2018. aastal 1,9-2,0%.

Antud inflatsiooni prognoosi järgi võiks oletada, et USA keskpank ootab intresside tõstmisega, kuni on kinnitus inflatsiooni tõusust ehk pigem võib intresside tõstmist oodata alates sellest ajast, kui inflatsioon jõuab 1,5-1,8% vahemikku ning arvestades prognoosi, et majanduskasv aeglustub veidi aastatel 2017 ja 2018, siis ilmselt see prognoos sisaldab eeldust, et 2016. aastal tõstetakse intressimäära, mis veidi majandust jahutab.

Üldjoontes aga USA keskpank oli rahul toimuva majandusarengu üle ning kinnitas, et keskpank jätkab majandusarengute pidevat jälgimist ning ootab kinnitusi inflatsiooni tõusust ega soovi seada majanduse taastumist ohtu.