„Turu soodsaimate fikseeritud ja muutuva hinnaga pakettide võrdluses oli hinnavahe vaid kolm protsenti, mis näitab, et tarbijatel tasub suuremate säästuvõimaluste tagamiseks turul parimaid valikuid otsida, näiteks jaanuaris oli populaarseima ja soodsaima fikseeritud paketi hinnaerinevus eramu puhul üle kolme euro. Senine statistika kinnitab ka, et tarbijal on olnud võimalik suurem hinnavõit saavutada õige elektripaketi valimisel, mitte kindla müüja eelistamisel,“ ütles Energiaturg.ee juhtiv analüütik Pirmin Tamm.

Kõige soodsamad paketitüübi valikud jaanuariks olid 220 Energia börsihinnaga leping ja fikseeritud pakettidest 12-kuulise lepinguperioodiga Elektrumi Väike Klõps.

Populaarsema börsi- ja fikseeritud paketi võrdlus näitab, et jaanuaris oli näiteks 1750 kWh aastatarbimisega korteril börsihinnaga pakett koos käibemaksuga 0,65 eurot odavam kui enimvalitud fikseeritud hinnaga leping. Elektriküttega eramu, mille aastane tarbimine on 22 500 kWh, pakettide hinnavahe oli jaanuaris 8,33 eurot.

Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.

Tamme sõnul on börsihinnad olnud madalad tänu reservuaaride taseme normaliseerumisele tulenevalt pehmemast talvest ning kaasa aitas ka asjaolu, et jaanuar möödus suuremate katkestusteta elektrijaamades ja ülekandevõimsustes.

„Lisaks on Estlink 2 testperiood hoidnud elektrihinnad Soomega valdavalt samal tasemel ja Rootsi stabiilne tuumaenergia toodang on aidanud vältida suuremaid hinnakõikumisi,“ selgitas Tamm.

Energiaturg.ee võrdles eraklientide seas suurima turuosaga elektrimüüja, Eesti Energia, kahte kõige populaarsemat paketitüüpi, mis tulenevalt arvuliselt suuremast tarbijaskonnast on ka turul enimvalitud paketid.

Arvutused põhinevad aastasel tarbimisel, kus kahe paketi võrdluses hinnavahede selgitamiseks jagatakse tarbimine kuude lõikes 12ks võrdseks osaks.

Arvutuste aluseks on võetud möödunud aasta novembrist kuni 10. detsembrini Eesti Energia 1 kuni 3 aastaste fikseeritud põhitariifse hinnaga lepingute aritmeetiline keskmine elektrihind, 5,849 senti/kWh, ja Eesti Energia börsihinna marginaali aritmeetiline keskmine, 0,32 senti/kWh.

Arvutused põhinevad Elektrilevi tüüpkoormusgraafikul ja Nord Pool Spoti Eesti hinnapiirkonna 2014. aasta jaanuarikuu tunnihindadel.

Kõige soodsamate fikseeritud põhitariifse hinnaga ja börsipakettide võrdluse aluseks on kõigi turul tegutsevate elektrimüüjate pakettide avalikud hinnakirjad, välja arvatud ettemaksu ja kuutasuga paketid.