Ajaliselt aina läheneva brexiti valguses on tabanud Saksamaa panganduspealinna Frankfurti seninägematu kinnisvarabuum.

2018. aastal kasvas kinnisvaratehingute maht 36 protsenti kõigi aegade kõrgeima tasemeni, milleks on 10,4 miljardit eurot. Sedasi ronis Frankfurt ärikinnisvara poolest ette Berliinist ja Münchenist, selgub BNP Paribasi kinnisvaraüksuse andmetest.

Õigupoolest tõid kasvu mõned suurtehingud pilvelõhkujatega, kusjuures 2/3 tehingutest olid vähemalt saja miljoni euro suurused, kirjutab FT.

„Suured professionaalsed investorid arvestavad Frankfurdi kontorituru positiivse mõjuga,“ ütles BNP Paribasi kinnisvaraüksuse tegevdirektor Jose Martinez. Ta lisas, et brexit on üks turu buumi põhjustest.

Kuni 25 Suurbritannias tegutsevat panka on valinud oma tegevuse ja töötajate Londonist lahkumisel sihtkohaks Frankfurdi. Nende seas on sellised finantsmaailma suurkujud nagu Goldman Sachs, Citi, JPMorgan ja Barclays.

Helaba uuringus prognoositi, et välispankade töötajaskond kasvab 2000 võrra 4500-ni. Pikemas perspektiivis aga umbes 8000ni. Kuigi esialgne ümberpaiknemine võib tunduda tagasihoidlik, peaks brexiti tõttu kasvama kodumaiste ja välismaiste pankade bilansimaht Frankfurdis enam kui viiendiku võrra, kuna 750-800 miljardit eurot ületab riigipiiri.

Tõusvad kinnisvarahinnad, kus arvestatakse nii rendi kui varade väärtuse üleshindamisega on löönud kinnisvara tootlust. Nõnda kahanes Frankfurdi kontorite keskmine tootlus 2,95 protsendini, olles esmakordselt alla kolme protsendi taseme.