Euroopa Komisjon kinnitas möödunud nädalal, et britid ei pea EL-i liikmesriikidesse Brexiti järel reisides viisat taotlema, küll aga peavad nad taotlema ja maksma teist liiki dokumendi eest, vahendab BBC. Seda hakkab võimaldama süsteem, mille nimeks on ETIAS (Euroopa Reisiinfo ja Autoriseerimise Süsteem), mis ei ole küll veel käivitatud, kuid peaks tööle hakkama 2021. aastast.

Kuni selle ajani saavad britid reisida EL-i liikmesriikidesse senikehtinud tingimustel. Uus reisidokument hakkab lisaks brittidele kehtima ka paljude teiste mitte-Euroopa Liidu liikmesriikidest pärit reisijatele. Tegemist on 61 riigile kehtestatud erandiga, kus nende kodanikud saavad Schengeni viisaruumis täna 90 päeva ulatuses ilma viisata olla. Nende riikide hulka kuuluvad näiteks USA, Jaapan ja Austraalia.

Rändekriisist ja rahvusvahelise terrorismi levikust tingitult otsustas EL aga ka nende 61 riigi kodanikele eritingimuse kehtestada, et liidul oleks parem ülevaade sellest, kes tema piiridesse sisenevad.

Vormi täitmist kirjeldab EL kui „väikest ja vajalikku protseduurilist sammu” ja sellele peaks maksimaalselt kuluma 10 minutit. Selle eest peavad maksma kõik, kes jäävad vanusevahemikku 18-70. Reisijalt küsitakse nii passiandmeid kui ka tahetakse teada tema tausta, näiteks kas tal on kriminaaltoimikut või mis on ta terviseseisund.