Reutersi statistika on välismaised ettevõtted pärast 23. juuni hääletust sõlminud 60 ülevõtutehingut kokku 34,5 miljardi naela väärtuses. Võrreldavalt sõlmiti hääletusele eelnenud kuu aja jooksul 79 tehingut kogusummaga 4,3 miljardit naela.

Statistikat kallutab märkimisväärselt muidugi Jaapani Softbanki 32 miljardi suurune kiibitootja ARM ülevõtutehing; ilma selle diilita oleks ülevõtutehingute arv Brexiti hääletuse järgselt vähenenud mitte ainult arvuliselt, vaid ka mahuliselt. Samas pole Reutersi hinnangul olnud õigus neil kriitikutel, kes on arvanud, et väliskapitall enam saareriiki ei tule.

Kui aga varem meelitas investoreid paljuski võimalus pääseda Suurbritannia firma kaudu kogu Euroopa Liidu turule, siis nüüd juhinduvad nad ennekõike rahalisest väärtusest: arvestades naela karmi langust viimastel kuudel on paljude müügis olevate ettevõtete hinnad üsna soodsaks muutunud.

"See on kindlasti ostuvõimalus," ütles Reutersile Ben Ward, korporatiivosakonna juht õigusbüroos Herbert Smith Freehills. "Inimesed tugeva valuutaga - dollar, jüaan, jeen – on kahtlusteta huvitatud mõistlikest naelsterlingi-põhistest investeeringutest."

Pärast naela kursi kukkumist on Suurbritannia firmad välismaiste ostjate jaoks 10-15% odavamad. Samas on mitmes sektoris, näiteks kaitsetööstuses kasvanud seetõttu hirm vaenulike ülevõtupakkumiste ees, kirjutab Reuters.