Panga loomine lepiti kokku BRIC maade tippkohtumisel Venemaal Ufaas. Panga esialgne aktsiakapital on 50 miljardit dollarit. Järgenvate aastatega plaanitakse tõsta aktsiakapital 100 miljardile dollarile.

Panga juhiks sai India suurima erasektori panga ICICI Banki eksjuht - 67aastane Kundapur Vanman Kamath. NDB juhiks sai ta maikuus. Panga peakontor on Hiinas Shanghais.

Seda panka näevad BRICS maad alternatiivina Maailmapangale.

„Me uurime erinevatel turgudel raha kaasamise võimalusi – nii kõva valuuta turgudel kui kohalikel valuutaturgudel,“ ütles Kamath.

Pank plaanib hankida krediidireitingud nii rahvusvahelistelt kui kohalikelt reitinguagentuuridelt.

„Me oleme praegu lihtsalt puhas paberileht,“ ütles Kamath, kui küsiti, millal ta plaanib saada reitinguagentuuridelt reitingud. „Kui ma jõuan järgmisel või ülejärgmisel nädalal tagasi Shanghaisse, siis lükkame asja käima.“

Ukraina kriisis mängitava rolli tõttu on Venemaad tabanud majandussanktsioonid, mis on lõiganud Vene suurtel firmadel ja pankadel ära välismaise finantseerimise. Kamath ütles, et NDB ei tohiks vaadata kui vahendit sanktsioonide tõttu kannatavate ettevõtete finantseerimiseks, kuigi pank vaatab Vene ettevõtte laenutaotlused üle.

Venemaa rahandusminister Anton Siluanov ütles sel nädalal ajakirjanikele, et mõned projektid, võivad leida lahendust NDB rahastamsie vormis. Näiteks toodi Rosneft.