Londonis kulub närimiskummi tänavatelt eemaldamisele ligikaudu 10 miljonit naela aastas. Oxford Streetilt eemaldatakse 300 000 näritud nätsu iga kord kui seda puhastatakse. Eemaldamise kulu on tunduvalt suurem kui ühe nätsu enda maksumus. Võrreldes 2008. aastaga tarbivad britid 3000 tonni vähem nätsu. Kas 5000 aastat magusa kummi närimise traditsiooni on viimaks lõppemas?

Neile, kes nätsu närimist silmaotsaski ei salli (neid on inglise gentleman'ide seas palju), oli väga heaks uudiseks sir Alex Fergusoni pensionile minek. Tema oli kuulus nätsunärija ja innustas teisigi. Rupert Myers loodab, et kunagi räägivad ajaloolased meie järglastele veidrast kombest, kuidas inimesed närisid erinevate maitsetega kummi, et see mingil hetkel tänavale sülitada. Kombeks oli seda toppida ka tooli-istete ja lauaplaatide alla.

Myersi sõnul ei vaja täiskasvanud enam närimiskummi. Ülemuse eest hommikuste alkoholilõhnade varjamine on väheneva alkoholi tarbimise tõttu üha vähem levinud. Ka suitsetamine ei ole enam nii populaarne tegevus. Samas meeldib inimestele tunduvalt rohkem pista suhu seda, mida ka alla neelata tohib. Koguni 26% briti täiskasvanud on ülekaalulised.

Kas närimiskummi-tootjad peaksid muretsema? Kas trendid on muutumas?