Raplamaal väikeses Juuru alevikus elab praegu ligi 600 inimest, kuid Briti kinnisvarafirma Oxfor Sustainable Group (OSG) hakkab juba augustis rajama aleviku külje alla hiiglaslikku kinnisvaraarendust nimega Oxford Park, kuhu tuleb küla 350 inimesele ja Viru keskusest suurema pindalaga vabaajakeskus.

„Ehitama hakkame tänavu augustis,” lubas OSG juhatuse esimees Hadley Barrett. Suurejoonelist, 53 hektari suurust kinnisvaraprojekti müüb kinnisvarabüroo Uus Maa.

„Elamu baaslahenduse puhul tuleb hind umbes tuhat eurot ruutmeetrilt, mis hinnataset vaadates on vägagi soodne,” ütles Uus Maa juhatuse esimees Mika Sucksdorff. Elamispindade suurus kõigub 60 ja 140 ruutmeetri vahel, mis tähendab, et odavama korteri võiks heal juhul kätte saada 60 000 euroga. Tõsi, kui tahta elamule juurde tellida näiteks energiasäästu lubavaid päikesepaneele või kasutada feng shui disaineri teenust (pakutakse projekti kodulehel internetis), tuleb rahakotiraudu ilmselt märksa laiemalt avada.

Maju hakatakse ehitama suve lõpus ja kuna puidust moodulmajad valmivad Sucksdorffi sõnul umbes kuu ajaga, siis võivad esimesed asukad uude külla kolida juba septembris.

Esimesed kivist elumajad valmivad siiski alles järgmisel kevadel ja ärikinnisvara ehitatakse firmade soovi kohaselt jooksvalt. Kogu arendus valmib kümne aasta jooksul ja projekti hind on umbes 200 miljonit eurot.

Ehitusala külgneb Juuru alevikuga, mis asub Tallinnast 55 kilomeetri kaugusel, lähima linna Raplani on sealt 15 kilomeetrit. Hadley Barretti sõnul on kinnisvaraarenduse sihtrühm ehk potentsiaalsed elanikud pärit Tallinnast ja ka lähivaldadest. „Tallinnast võiksid tulla praeguse Lasnamäe, Õismäe, Mustamäe elanikud, kes soovivad rohkem ruumi ja oma aeda,” prognoosis Barrett.

Lähivaldade elanikke võiks Juuru uude külasse meelitada võimalus seal tööd leida, sest OSG kavatseb Oxford Parki ehitada 55 000-ruutmeetrise ärikeskuse (võrdluseks – Kristiine keskuse pindala on u 53 000 ruutmeetrit), kus on eri suuruses kontoreid, kauplusi ja muud äripinda. Plaanis on luua äriinkubaator, kus uued ettevõtted saaksid OSG ja Juuru valla raha toel areneda.

Vaba aja veetmiseks on kavas rajada 36 000 ruutmeetrile hotelli-, spaa-, konverentsi- ja meditsiinirajatisi. Näiteks on plaanis Oxford Parki ehitada vanadekodu 160 alalisele elanikule.

Kinnisvarabüroo: rasketööstust ei taha, muu sobib

•• Oxford Parki kinnisvara müüki korraldava Mika Sucksdorffi sõnul pole ühegi firmaga Oxford Parki kolimise peale veel käsi löödud.

•• „Meil ei ole muid kindlaid eelistusi peale selle, et rasketööstust sinna ei too,” selgitas ta.

•• Juuru vallavanema Margus Jaansoni sõnul sobiks Juuru valda siiski ka rasketööstus, aga sel juhul näiteks Järlepa piirkonda. Plaanitav Oxford Park jääks seega vaiksemaks piirkonnaks, mida OSG ise nimetab „kestlikuks arenduseks”. Lahtiseletatuna tähendab see keskkonda, kus on olemas kõik vajaminev ning mis on ehitatud energiasäästlikuks ja keskkonnahoidlikuks.

•• Keskkonnahoiu nimel tuleb Oxford Parki autonoomne biomassiküttesüsteem, mille abil loodetakse saavutada väikesed küttearved ja sõltumatus elektrivõrgust. Osa keskkonnasäästlikest lahendustest rahastab EL.

•• Firma OSG seisab ka Vääna-Jõesuhu Tallinna-Rannamõisa-Klooga maantee äärde rajatava suure kaubanduskeskuse projekti taga. Ligi poole kilomeetri pikkuse kaubanduskeskuse vastu seisab Vääna-Jõesuu külaselts.