Euroopa Komisjoni pakutavad reformid 330 miljardi euro mahus ühtekuuluvuspoliitika rahade osas on üks märkimisväärsemaid ja olulisemaid põhimõtteid euroliidu 2021-2027. aasta eelarvekavas, tõdeb majandusleht.

Lehe käsutuses olevast mustandist selgub, et Kes-Ja Ida-Euroopa riigi peavad leppima oluliselt suurema kärpega, kui üldine ühtekuuluvusprogrammi 10% vähenemine.

Nii näeb plaan ette, et Poola rahastus väheneks 23%, rahaliselt 2014-2020 aastaga võrreldes väheneks rahastus 19,5 miljardi euro võrra. Kokku saab Poola praeguses eelarves 83,9 miljardit eurot.

Poola arenguminister Jerzy Kwiecinski hoiatas, et sellised kärped on täiesti ebaõiglased ning see tähendab, et eelarvekõnelused lisavad lääne- ja ida suunaliste pingete lõkkele euroliidus vaid hoogu juurde.
Eesti, Leedu, Tšehhi ja Ungari rahastus väheneks 24% ehk pea veerandi võrra.

Kontrastiks, finantskriisis tõsiselt räsida saanud lõunapoolsete liikmesriikide rahastus aga suureneb, seda olukorras, kus ühtekuuluvuspoliitika meetme rahad kokkuvõttes vähenevad. Nii suureneb Hispaania rahastus 5% 34 miljardi euroni. Kreeka rahastus 8% 19,12 miljardi euroni ja Itaalia rahastus 6,4% 38,6 miljardi euroni.