"Niipalju, kui ma olen meediast jälginud, on põhiliseks kurikaelaks Bulgaaria ettevõte Optima Ca. Tavidi roll kanalina on ilmne, täpsustamisel on see, et kas nad on tegutsenud teadlikult või mitte," ütles Kanev.

"Tegemist ei ole kahtlemata kõige olulisema uudisega siin. Kõige enam domineerib Ukraina-Gazpromi küsimus, kuna gaasitarned nii Bulgaariasse kui ka Rumeeniasse, Kreekasse, Türgisse ja Makedooniasse on peatatud."

Peter Kanev on varem töötanud väljaandes "24 Chasa" (24 h).

Agentuur AFP teatas eile portaali 24chasa.bg vahendades, et Bulgaaria võimud kahtlustavad Eesti valuutavahetusfirmat AS-i Tavid seotuses rahvusvahelise rahapesuskeemiga.

Bulgaaria meedia väitel kanti Vene päritolu raha esmalt Bulgaaria kinnisvaraettevõttele Optima Ca, mis kandis poole summast üle AS Tavidile, mis omakorda kandis poole summast edasi Venemaale. Ülejäänud summa kanti üle Küprose, Araabia Ühendemiraatide, Hongkongi ja teistes riikides paiknenud arvetele.

Meedia andmetel võib kogusumma olla 1,4 miljardit dollarit.

Bulgaaria prokuratuur on algatanud asja osas uurimise ja on öelnud, et taoline skeem on ennekuulmatu kogu Euroopas.

Optima Ca omanik Soomes elav venelanna Elisabeth Elena von Messing ja tegevdirektor Dmitri Abramkin võeti prokuratuuri taotlusel vahi alla. Von Messing on vabastatud kautsjoni vastu, kuid tal pole lubatud riigist lahkuda.

Von Messing mõisteti kümme aastat tagasi Soomes süüdi maksupettuses ja ta oli varem abielus Peterburi maffia liikmega, kuid naise väitel oli tema mees Vene luureteenistuse ametnik.