Kas arvutitööstuses üldse tasubki arendusele eriti suurt rõhku panna, kui areng liigub niigi väiksemate mõõtmete ja kõik-ühes-lahenduste poole? Kuid kas te eelistaksite kodus telerit vaadata mobiiltelefonist või suurelt ekraanilt? Sama paralleeli võib tõmmata ka arvutite maailma.

Ajakirja Business Week 25. veebruari kaaneloona avaldatud artikkel uue põlvkonna sülearvutite tehnoloogiast andis paljudele uuenduste austajatele ja ärijuhtidele tõuke pöörata taas pilgud ThinkPadi sülearvutile.

Kui suund on sinnapoole, et sülearvutite müük suureneb ja lauaarvuteid toodetakse järjest vähem, siis suure tõenäosusega ei kehti sama võrdlus pihuarvutite, mobiiltelefonide ja sülearvutite kohta. Funktsioone, mida võimaldab sülearvuti, ei saa täielikult rakendada teistes alternatiivsetes töövahendites, sest pikaajaliseks ning funktsionaalseks töötamiseks vajab inimene ergonoomiliselt mugavamaid töövahendeid. Kui palju on neid, kes vahetaksid sülearvuti tehnoloogia taskutehnoloogia vastu?

Paljud IT-tootjad on uusi tooteid luues püüdnud leida sobivaima suhte sülearvuti kaalu, vormi, kestvuse ja kiiresti arenevate moodsate tehnoloogiate vahel.

Lenovo ostis IBM-ilt omal ajal süle- ja lauaarvuti tootmise eesmärgiga luua tehnoloogilist liidripositsiooni hoidev üleilmne kaubamärk. Paari aastaga jõudis ThinkPadi kaubamärk ärikasutajate hulgas kergelt devalveeruda ning teised tootjad said võimalusi ja kiiret tehnoloogilist arengusuunda ära kasutades nii mõnegi endise IBM-i kasutaja oma paati meelitada.

Uued äriklassi tippsülearvutid

Nüüd on ThinkPad tagasi kogu oma soliidsuses ja moodsate tehnoloogiatega täiustatuna. Uus ThinkPad X300 on kõmuline juba sellepärast, et konkureerib MacBook Airiga. Paljudes väljaannetes ja sõnavõttudes on võrreldud just neid kahte sülearvutit tänu nende tootmiseks kasutatud uudsetele tehnoloogiatele, mis ühendavad kaudselt ka kliendigruppide vajadused. Uus X300 ei ole küll nii sale ega särav kui MacBook Air, kuid seda võib võrrelda konservatiivse musta ülikonnaga, mis ei lähe moest. Ekspertide hinnangul on tegemist väga uuendusliku ärikasutaja kestvusarvutiga.

Nii Apple kui ka Lenovo tõid 2008. aasta alguses välja tooted, mis sisaldasid SSD-kõvaketast ja LED-ekraani. SSD ehk Solid State Drive’i kõvaketas esindab täiesti uue ajastu andmekoguseadet, mis põhineb flash-tehnoloogial, olles kiirem, võttes arvutis vähem ruumi, tarbides vähem voolu ja olles täiesti müravaba. Samuti puuduvad SSD-l kergelt purunevad mehaanilised detailid. Täiendava kiiruse ja uuenduslikkuse tõttu tuleb SSD eest maksta mitu korda kõrgemat hinda kui tavalise kõvaketta eest.

Reegel “mida väiksem, seda kallim” kehtib ka sülearvutite kohta. Mida väiksem ja õhem on arvuti, seda tugevamatest ning tehniliselt täiuslikumatest materjalidest ja lahendustest peab see koosnema.

X300 on eriline veel selle poolest, et lisaks juba tavapäraseks muutuvale 3G-andmeside seadmele on talle võimalik lisada satelliidi kaudu positsioonimiseks GPS-seade (saadaval USA-s).

Toote uuendustest võib esile tõsta taustvalgustusega LED-ekraanipaneeli, mis vahetab välja LCD-vedelkristallekraanid. Korpuse materjalidena on kasutatud magneesiumisulamit ja viimistluseks kummitekstuuriga matistatud värvi. Lisaks on juures ka integreeritud kaamera, digitaalne mikrofon ja audio-uuendusena stereokõlarid.

ThinkPad X300 ei ole mõeldud laiatarbekaubaks, vaid on turule toodud eesmärgiga säilitada positsioon äriklassi tippsülearvutina, mis moodustab Lenovo tooteportfelli käibest 5–10%. ThinkPad X300 esimesed mudelid on jõudnud ka Eestisse. Toodete kohta saab täiendavat infot volitatud IT-edasimüüjatelt ja veebist.