Äsja Viru Reisidega Londoni–Pariisi turneelt naasnud õpetajanna Ave tunnistas Eesti Päevalehele, et reisi järel hingelise tasakaalu tagasi saamine võtab tal veel päevi. “Bussireisi valimine tähendas seda, et sõidame puhkama, aga puhkusest võis ainult unistada,” ütles ta Eesti Päevalehele.

Lubatud reisijuht lahkus Tallinnas bussist pärast reisijatega sõitlemist, puhkajatele jäi abiks vaid giidiõpilane. Kogu teekonna vältel tuli peamiselt poistekoorist koosneval seltskonnal taluda hiljem lennukiga järele sõitnud reisijuhi sõimu ja kamandamist.

“Inimesed palusid, et tehtaks mingi poepeatus — toidutagavarad olid läbi. Kuid enesele märkamata jõudsime hotellini,” lausus pettunud naine. “Enne seda peeti bussis moraaliloeng, kuidas inimesed tegelikult ei lähegi toitu ostma, vaid ostavad õlut ja veini. Mõtlesin vaid, et kus ma olen: taevas halasta, kui mingi inimene loeb ette ostunimekirja!”

Objektidel reisijuht grupiga tavaliselt kaasas ei käinud, seetõttu tuli Avel endal teinekord juhtimine üle võtta.

Viimaks lahkus solvunud reisijuht grupi juurest, väites, et kliendid on teda mõnitanud. Ave sõnul võiks firma kontrollida ka oma töötajate välimuse esinduslikkust. “Meie reisijuht kandis ühtesid ja samu riideid, mis oleksid pesemist ja nõelaga kohendamist vajanud, lisaks haises hingematvalt higi järele,” märkis ta.

Sama firmaga Itaalias käinud Janeki reisimuljete juurde kuulusid lagunev buss ja purjus juhid. “Pidime sõitma Vesuuvi juurde, aga Roomas lagunes buss ära, nii et edasi sõita ei saanud,” ütles ta. “Sel ajal, kui meie Roomas ringi vaatasime, pidid bussijuhid bussi parandama. Selgus aga, et selle asemel olid nad napsu võtnud.”

Mägistel külavaheteedel, kus rallides bussijuhid samuti kained polnud, lagunes buss lõplikult. Parandamist tuli oodata ligi kolm päeva. “Kaks bussijuhti olid nii täis, et ei seisnud püsti, kolmandal käisid kohutavad lõhnad üle pea,” meenutas mees, kes bussijuhi politseisse ekspertiisi viis.

Järelnähtudega mehele haiglas tehtud analüüs tuvastas 0,4-promillise joobe, mis on Itaalia seadustega lubatud. “Mina oma tütrega loobusin edasi sõitmast, ei tahtnud meid ohtu seada,” lausus Janek, kes sõitis rongiga Müncheni ja sealt bussiga Tallinna. “Enamik meie grupist olid pensionärid ja nende reisiks kogutud rahast tagasisõiduks enam ei piisanud. Vanainimesed nutsid.”

Kui Ave saatis oma pretensioonid korraldajafirmasse, siis Janek alistus enda sõnul saatusele. “Loobusin nendega jauramast,” ütles ta.

Viru Reiside juhi Anatoli Männi sõnul on reisijate kaebused puhas vale. “Kuidas üldse võib reisijuhti niimoodi mustata?” küsis ta. “Giid Ehat, kes läks reisile haigena, hakati kohe reisi algusest saadik grupi poolt mõnitama ja lõpuks ta tõesti lahkus.”

Männi toonitas, et giid ei sõimanud, vaid rääkis reisijatega ilusti, talle ei allunud aga roolis olnud Taisto firma bussijuhid. “Sama giidi kohta on meile tulnud tänukirju, kui kenasti reisid on õnnestunud.”

Firmajuhi sõnul kipuvad häält tõstma need inimesed, kellel endal midagi viga. “Kurje kirju kirjutab mõni, kellel on tulnud alkoholi organismist välja pumbata. Loomulikult tal ei lasta teha, mida ise tahab.”

Itaalias purjutanud bussijuhid on tema väitel vallandatud ning nende käitumist kahetseb ta südamest. “Samas tuli alkoholiekspertiisi oodata neli tundi, selle pärast jäi nägemata Vesuuv,” märkis ta. “Pealegi purjutas üks reisija nendega poole ööni.”

Tarbijakaitseamet on tänavu saanud 31 bussitransporti puudutavat kaebust, neist 13 riigisisese transpordi kohta. “Avalduste sisu on küllaltki erinev, puudutades nii vahetusraha puudumist piletimüügil kui ka seda, et bussid ei välju plaanikohaselt,” teatas tarbijakaitseameti pressiesindaja Kristina Vaksmaa. “Veel on probleemiks olnud näiteks bussis puuduvad esmaabivahendid ja reisi ajal kaduma läinud pagas.”

Musta nimekirja reisifirmadest tema sõnul pole ning ühtki patustajat pole põhjust eraldi välja tuua. Tarbija avalduste põhjal amet tema sõnul karistama ei kipu, pigem püütakse leida kõigile sobivat lahendust.