Riikliku kütusefirma Esoil erastamisel parimaks pakkujaks valitud Coastal Baltica Holding investeerib Eesti Päevalehe andmetel lähiaastatel ettevõttesse ligi 600 miljonit krooni.

Investeerimiskohustusega tagatud summa paigutatakse võrdsete osadena ettevõtte aktsiakapitali ja arendamistegevusse. Eile alustas USA suurkontsernile The Coastal Corporation ja Hollandi-Rootsi ettevõttele Baltica Finance N.V. kuuluv Coastal Baltica Holding erastamisagentuuriga läbirääkimisi Esoili erastamislepingu sõlmimiseks.

"Oleme väga õnnelikud, et erastamisagentuur eelistas meie pakkumist AS Esoili ja tema tütarettevõtete erastamiseks," teatas Coastal Corporationi president David A. Arledge, lisades, et Coastal Baltica Holding kavatseb lähiajal lõplikult vormistada erastamislepingu Eesti erastamisagentuuriga ja töötada tulevikus Eesti energiasektori väljaarendamise nimel.

Coastal BH pressiesindaja Tomi Saluveer kinnitas Eesti Päevalehele, et Esoili värskel omanikul ei ole kavas hakata tegema koostööd erastamiskonkursil osalenud kohalike firmade AA-õligrupi või Eesti Talleksi ja Oleg Ljadovi firmaga BKE. "Selleks puudub praegu igasugune vajadus ning oleks vale väita nagu poleks Coastalil kanaleid Venemaa naftasaaduste hankimiseks," ütles ta.

Koostööst Coastali ja Oleg Ljadovi vahel kirjutas eilne äripäev, kelle hinnangul võib Venemaal häid sidemeid omav Ljadov hakata Coastal BH-le vahendama sealseid kütusetarneid, kuna firmal endal on raske leida otseteed Venemaale. Vajadust Ljadovi või mõne teise Eesti kütusefirma teenete järele on eitanud ka Coastal BH tütarfirma AS E.O.S. juhid.

Esoili koosseisu kuuluva AS EK tanklaketi saatust kommenteerides ütles Saluveer, et Coastal Corp. omab USA-s bensiini jaemüügi ja kaupluste ketti Coastal Mart ning seega on tal vastav kogemus ja huvi kütuste jaemüügi vastu. üle-eestilisest tanklaketist on väga huvitatud nii EK praegune juhtkond kui mitmed kohalikud kütuste jaemüügifirmad.

Kaimani saarte maksuvabas piirkonnas registreeritud Coastal BH loomise eesmärgiks oli Esoilile kuuluva AS Termoili kütuseterminaali rekonstrueerimine ja laiendamine võimaldamaks põhiliselt Venemaalt ja endistest liiduvabariikidest hangitud nafta ja naftatoodete turustamist läänes. 50 protsenti Coastal BH aktsiakapitalist omav Baltic Finance N.V. on läbi oma tütarettevõtete tegelenud endistes NLiidu riikides ja Baltimaades mitmeid aastaid energia-, metsa- ja laevatööstuse ning kalandusega.

AS Termoil on tänaseks alustanud naftasaaduste vastuvõtmist, kuid projekti lõplikku vastuvõtmist takistab Muuga sadama seitsmenda kai ehituse venimine. Praegu kasutab terminaalis opereeriv AS E.O.S. nafta ümberpumpamiseks tankeritelt kõrvalkaid.

Esmaspäeval otsustas erastamisagentuuri nõukogu müüa AS-i Esoil 121 miljoni krooni eest Coastal BH-le. Kahe peamise konkurendi AS Eesti Talleks ja AA-õligrupi hinnapakkumised olid ligilähedases suurusjärgus (vastavalt 128 ja 105 miljonit krooni), investeeringuid pakkusid mõlemad aga tunduvalt vähem (vastavalt 90 ja 240 miljonit krooni).

URMO KOHV