Ka meie otsustasime tuua oma tegevuse ja peakontori just Eestisse seetõttu, et uute tehnoloogiate kasutamisel riigivalitsemises on Eesti maailmas esirinnas. Siinne tugev e-riigi kompetents ja ettevõtjasõbralik keskkond on kogu maailma mastaabis väga atraktiivsed. Eesti atraktiivsust tõstis meie jaoks ka asjaolu, et tegemist on esimese riigiga Euroopa Liidus, mis on võtnud vastu 5. rahapesu tõkestamise direktiivi ning andnud välja juhised krüptoraha avaliku esmapakkumise läbiviimiseks.

Kuigi atraktiivne e-keskkond meelitab Eestisse uut ettevõtlust, on Eesti jõudnud täna olukorda, kus krüptovaradega seotud litsentside ja tegevuslubade jagamine riigi poolt võib lõppeda löögiga e-Eesti tugeva maine pihta. Tänased Eesti krüptoettevõtteid reguleerivad seadused on liiga leebed ja on reaalne oht, et ettevõtted võivad neid aina kasvava krüptobuumi valguses kurjalt ära kasutada.

Lahenduseks võiks siin olla tänaste regulatsioonide ülevaatamine koostöös seadusandjate, regulaatorite ja valdkonna ekspertidega. Nii oleks võimalik muuta Eesti krüptosektor küpseks keskkonnaks ja säilitada sealjuures atraktiivne, aga turvaline ettevõtluskeskkond.

Lühike kokkuvõte minu mõttest on see, et nõustun, et praegused õigusaktid on liiga leebed ning mõjutavad oluliselt ka krüptovaldkonnas toimuvat. Seadusandjad peavad tegema koostööd krüptoettevõtetega, et viia ellu vajalikud muudatused ja kaitsta sellega nii valdkonnaga seotud tavatarbijaid kui ka turgu ennast, et kujundada see küpseks keskkonnaks. Oleme krüptovaldkonnas tegutsejana valmis aktiivselt kaasa rääkima ja panustama.