Colliersi ärikinnisvara analüütikute koostatud igakuises raportis leitakse, et arvestades Tallinnas alustatud uute jaekaubandusarenduste mahtu, ei ole see summaarselt realistlik ning tegelikkuses ei leia need kõik teostamist.

Colliers International Advisors’i partner Margus Tinno hindas, et suurematest deklareeritud plaanidest realiseerub ilmselt 1-2. Arvestades kõiki planeeritavaid objekte, kasvaks Tallinna kaasaegse jaekaubanduse kogupind aastatel 2016-2018 45% võrra.

“Kui kõrvutada omavahel värskeid teateid Pro Kapitali T1 kaubandus- ja meelelahutuskeskuse arendusest, Rocca al Mare kaubanduskeskuse laiendamisest, Infortari Tallink City kaubandus- ja meelelahutuskeskuse arendamisest ja Hillar Tederi sadama-ala arendusprojektist, siis sellises koondmahus ruutmeetritele kliente ega tarbijaid ei jagu. Vaid südalinna äripiirkonda toetab tõhusamalt ka turist, ülejäänud sõltuvad eelkõige piirkonna elanike tarbimissuutlikkusest. Lisaks ei soosi sellist arendusmahtu ka makromajanduse hetkeseis ja väljavaade,” ütles Tinno.

“Kui vaadata suuremate kaubanduskeskuste põhilisi rentnikke, siis 40%-50% ulatuses need kattuvad - sisuliselt konkureerivad kauplejad iseendaga. Uute arenduste eduks on muuhulgas vaja tugevaid pingutusi uute brändide ja jaekauplejate leidmiseks, kes pakkumust värskendaks ja mitmekesistaks,” kommenteeris Tinno.

Büroopindade turg on jätkuvalt aktiivne, kus nõudluse poolel IT- ja tugiteenuste sektor.Sellel turul on kindlasti potentsiaali rohkem, iseäranis võrreldes näiteks Leeduga, kus riik teeb koos erasektoriga pingutusi rahvusvaheliste ettevõtete IT- ja tugiteenuskeskuste kolimiseks Vilniusesse.

Uute büroopindade lisanduv pakkumine ja üürnike liikumisest kasvav vakantsusrisk vanemates hoonetes sunnib omanikke paindlikkusele ja pakkuma oluliste üürnike hoidmiseks neile täiendavaid stiimuleid.

Tootmis- ja laopindade turu aktiivsus ei näita raugemise märke. Hetkel on Tallinna piirkonnas arenduses ca 160’000 m2 mahus pinda., Colliers prognoosib, et 2015. aasta kolmanda kvartali lõpuks ületab kogumaht märgilise 1 miljoni ruutmeetri piiri. Oluline on märkida, et ca kolmandik mahust on rajatud viimase 3 aasta jooksul.

Laopindade võtmes on viimasel ajal trendiks stock-office tüüpi pindade arendus. Sellised pinnad pakuvad lahendust väiksematele ettevõtetele multifunktsionaalsuse näol, kuigi tavapärasest kõrgema (5.0-6.5 €/m2/kuus) üüritasu eest.

Ärikinnisvara investeeringute turg purustab ilmselt Eestis sel aastal varasemad rekordid, kuivõrd 2015. aasta esimese kuue kuuga on 240 miljoni euroga juba saavutatud 2014. aasta kogumaht.

“Võrreldes 2014. aastaga on rohkem olnud üle 10 miljoni euroseid tehinguid, mis annavad kogumahust 90%. Samas tehingute koguarvust annavad 75% alla 5 miljoni euro väärtuselised tehingud. Turuaktiivsus on kõrge, tootlused on surve all ja selline trend jääb madalate intresside keskkonnas lähiajal ka püsima,” lõpetas Tinno.