Eluasemete ostjad püüavad kõrvale trikitada panganduses kehtivast reeglist – laen ei tohi olla suurem 3,5 kordsest aastasissetulekust. Tõusvad kinnisvara hinnad muudavad välja antavad laenud aina suuremaks.

„On ilmselge, et meil ei ole kuigi palju peresid, kellel aastasissetulek on 2 miljonit Taani krooni (268 000 eurot), ometi tahavad kõik osta Kopenhaagenis kortereid,“ ütles Danske Banki peaanalüütik Steen Bocian. „Kopenhaageni eluasemeturul kasvavad riskid kiiremini kui mujal Põhjamaades.“

Kuu aasta tagusest põhjast on tõusnud eluasemete hinnad 54%. Esimeses kvartalis sündis Kopenhaageni eluasemehinna rekord. Palgad on samal ajal tõusnud vaid 10%.

Kopenhaagenis maksab keskmiselt eluaseme ruutmeeter 35 000 Taani krooni ehk 4700 eurot. See on odavam, kui Oslo eluaseme ruutmeetrihind ja väga odav võrreldes Stockholmi kesklinna enam kui 82 000 Rootsi krooniga (8700 euroga) ruutmeeter.

Kinnisvarabuum muudab eluasemete kättesaadavust üha kehvemaks.

Sydbanki analüütik Peter Bojsen Jakobseni sõnul jätkub kinnisvararalli veel vähemalt 12 kuud.

Tuleva aasta 2% majanduskasv ja madalad intressimäärad loovad mullikokteili, lausus Jakobsen.

„Kopenhaageni elanikud on sunnitud võtma ühe suuremaid finantsriske,“ ütles Bocian. „Väljaspool linna leidub palju jõukohaste hindadega eluasemeid, kui linna kinnisvara käib üle jõu.“