"Danske pensionifondide aktsiainvesteeringute paigutuses oli 2015. aasta olulisemaid otsuseid hoida ülekaalus investeeringuid Euroopa ja Jaapani aktsiaturgudele ning alakaalus USA ja arenevate turgude paigutusi. Taktikalise juhtimise poolel õnnestus hästi ajastada Mandri-Hiina aktsiainvesteeringute müük enne suvist langust Hiina turgudel. Aktsiate üldosakaalu muutsime fondides sõltuvalt turusündmustest ja lühemaajalistest prognoosidest aasta jooksul suuremas mahus kaks korda, vähendades aktsiate üldosakaalu aasta keskel ning suurendades uuesti sügisese turulanguse jooksul.

Fondis Danske Pension 50 varieerus aktsiainvesteeringute üldosakaal aasta jooksul vahemikus 30-40%, jäädes alla maksimaalse lubatu (50%). Fondide tootlusesse andsid märkimisväärse panuse ka üksikaktsiate portfell ning investeeringud Baltikumi kinnisvarasse.

Üldjoontes oli 2015. aasta aktsiaturgudel keeruline. Üks olulisim turgude käekäiku kujundav mõju tulenes nafta- ja toorainehindade langusest, mis avaldas survet tooraineekspordist sõltuvatele arenevate turgude riikidele, nafta- ja toorainetega seotud majandussektoritele ning neis sektoreis tegutsevate ettevõtete väärtpaberihindadele.

Investeerimiskliimat kujundasid ka Hiina majanduse aeglustumine ning USA Föderaalreservi intressipoliitika muutus. 2016. aastal näeme keskpankade positiivse mõju kadumist turgudel ning investorite suurem tähelepanu saab muuhulgas olema äri- ja majandustsüklil, toorainekompleksiga seotud sektorite käekäigul ja väärtpaberite hinnatasemete nö reaalsuskontrollil nende kontekstis.

Võlakirjainvesteeringute poolel tehti Danske pensionifondides möödunud aastal kaks olulisemat otsust. Intressimäärade tugeva languse/võlakirjahindade tõusu tuules müüsime aprillis päris mitmed võlakirjapositsioonid. Saadud vahendid sai järk-järgult uuesti võlakirjadesse suunatud suvekuude jooksul. Teiseks oluliseks muutuseks oli USA mitte-investeerimisjärgu (high yield) ettevõtete võlakirjapositsioonide samm-sammuline vähendamine ning täielik väljumine 2015. aasta novembri alguses.

Üldkokkuvõttes oli möödunud aasta võlakirjainvesteeringutele üpris keerukas - aasta alguses jätkus võlakirjahindade tõus Euroopa Keskpanga võlakirjade kokkuostuprogrammi rakendumise ootuses, kuid see ei suutnud võlakirjade tulumäärasid tõusule pöördumisest hoida kauem kui kuu-poolteist. Kuigi rahaturu intressimäärad aasta jooksul langesid, siis pikaajaliste võlakirjade tulumäärad lõpetasid aasta hoopis kõrgematel tasemetel ehk pikaajaliste võlakirjade hinnad aasta kokkuvõttes langesid."

Danske pension 50 mullune tootlus oli 3,9%, Danske pension 25 2,1% ja Danske pension intressil 0,2%.