"Vastavalt meie sisepoliitikale oleme otsustanud lõpetada Juri Kidjajevi töölepingu Citadele pangaga," ütles Citadele panga juht Jaan Liitmäe. Ta ei täpsustanud, kas töösuhe lõppes juba enne Kidjajevi kinnipidamist või vahetult nüüd kui talle kahtlustus esitati.

"Uurimine ei ole seotud Citadele pangaga. Citadele juhatus ja aktsionärid, Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank ning rahvusvaheliste investorite grupp tagavad kõrgeimad AML-i protseduuride ja riskijuhtimise standardid. Pank kindlustab igapäevaselt oma klientide ja nende tehingute vastavust nii ELi kui ka USA kehtestatud standarditele," kinnitas Liitmäe.

Riigiprokuratuuri ja keskkriminaalpolitsei pressikonverentsil kinnitati täna, et 10 inimest, kes Danske rahapesumenetluse uurimise käigus kinni peetud on, käivad enamuses läbi ka Bill Browderi esitatud kuriteoteatest (Browder esitas oma materjalides 26 Danske töötaja nime, keda rahapesukahtlusega sidus, samas Kidjajevi nime seal ei olnud).

Hetkel (ja seda toonitati üle, kuna kahtlustatavate hulk võib suureneda) pole küll kinnipeetute seas Danske panga Eesti filiaali pikaaegset juhti Aivar Rehet. Keskkriminaalpolitsei juht Aivar Alavere ütles, et kahtlusalused on peamiselt kliendihaldurid ja nad töötasid Danske privaat- ja välispanganduse divisjonis. Kinnipeetute hulgas on ka divisjoni juht, kelleks oli toona Juri Kidjajev. Alavere lisas, et rahapesu võimaldanud isikutel olid küll kõigil oma kliendid, aga printsiibis tegutsesid nad võrgustikuna.

Kuigi Danske skandaalis on rahapesu kahtlused ulatunud vahepeal 200 miljardi dollarini, uuritakse Alavere sõnul hetkel 25 miljardi kahtlase raha liikumist läbi Danske panga. "Selle aasta jooksul on Taani [Danske peakontor] teinud meile teavitusi umbes 7500 kliendi ja 25 miljardi ulatuses tehingute osas." Kahtlustatavate vara on arestitud 1,5 miljoni euro ulatuses, just nii suureks hindavad uurijad kriminaalselt teenitud tulu suurust. Arestitud on sularaha, pangakontodel olevat raha ja ka autosid. Alavere rõhutas, et kuigi Danskes olid olemas juhendid ja sisemised regulatsioonid, kuidas on õige tegutseda, kuid need toimisid vaid formaalselt. Sisuline kontroll oli puudulik ja aastatepikkune tegevus oli süsteemne, koordineeritud, eesmärgipärane ehk eesmärgiga teenida tulu.

Kas kinnipeetuid on vaja pikemaks vahi alla võtta, tuleb Alavere sõnul alles otsustada ning seda tehakse tänase päeva jooksul.

Ärileht kirjutas oktoobris Danske panga siseelust ning artiklis ütleb Juri Kidjajev napisõnaliselt, et on otsustanud Danske teemat mitte kommenteerida. „Teil on õigus – töötasin privaat- ja välispanganduse osakonna juhataja ja hiljem divisjoni juhina. Aga vaatamata sellele, et mul on oma arvamus, olen tõesti otsustanud mitte kommenteerida Danske teemat."

2012. aastal sai privaat- ja välispanganduse osakonnast eraldiseisev üksus. Selle juht Kidjajev allus otse Rehele, mis tähendab, et ta oli pangas oluline tegija ja mitteresidentide asjatundja. Ta lahkus Danskest nagu Rehegi 2015. aastal.

Tänast pressikonverentsi saab uuesti vaadata siit: