Toetudes fantaasiale leiab iga-üks tee, kuidas muuta oma kodu teistest erinevaks.

Värvimine on töö, milleks tuleb kindlasti põhjalikult valmistuda, sest kõik algab pinna eeltöötlusest. Vajalikud näpu-näited on tavaliselt toote etiketil kirjas, kuid selleks et hoiduda kohe “kaebuste püsimisest ja kõrvalnähtude tekkimisest”, tasub kindlasti värvimüüjalt või tootjalt nõu küsida. Kui värvimistehnika, toode või töövahendid on tundmatud, siis valmista ette proovipind.

Seinapinda on võimalik ilmekamaks ja huvitavaks muuta, kasutades ühte ja sama tooni, kuid eri läikega värve. Näiteks kui mati värviga värvitud seinale maalida poolläikiva värviga triipe, kujundeid või koguni ornament, siis tuleb see tänu valguse erinevale peegeldumisele kenasti esile.

Retseptid magnetseinale

Sellist huvitavat võimalust pakub grafiithall Magneticu värv, mis sisaldab metallipigmenti. Värvitud pind on nagu metalltahvel, mille võib üle värvida tavalise seinavärviga. Hiljem tunneb selle “maagilise” koha ära vaid väikese astme järgi, sest seal on värvikiht paksem. Perenaine saab nüüd köögis retseptid magnetiga otse seinale kinnitada. Lastetoas aga võib korraldada pildinäituse ja seda kas või iga nädal uuendada.

Värvimisel eralda kõigepealt tulevane magnetpind teibiga. Pind peab olema puhas ja tolmuvaba, krunditud sobiva kruntvärviga. Värvida võib ka varem värvitud pinnale, kui see on vastavalt ette valmistatud.

Sega värv korralikult läbi, aga pea meeles, et vedeldada seda ei tohi. Kanna seinale pintsliga võimalikult õhukeselt ja siledalt kaks kihti värvi, sest paks värvikiht võib nõrgendada magneti kinnitumisvõimet. Iga kihi peab kohe metallist pahtlilabidaga tasandama, sest magneti paremaks kinnitumiseks peab pind olema võimalikult sile. Kuivanud värvipinda võib ka peene liivapaberiga (nr 240) õrnalt lihvida. Kuivamisaeg peab kahe kihi vahel ja enne seinavärviga ülevärvimist olema vähemalt 24 tundi.

Unustamatu koolitahvel

Koolitahvlivärv annab suurepärase võimaluse helged noorus-hetked taas ellu äratada. Esikus või köögis oleks see stiilne suhtlusvahend, kuhu praeguse kiire elutempo puhul saab lähedastele sõnumeid kritseldada. Koolitahvel lastetoas oleks tore vaheldus sadadele viltpliiatsitele, mis kipuvad alalõpmata kuivama.

Tulevane tahvlipind eralda teibiga. Sega värv hoolikalt läbi ja kanna pintsliga pinnale. Rull värvimiseks ei sobi, sest pind jääb sobimatult krobeline ja tekivad mullid. Värvi kaks kihti, mille kuivamisaeg enne ülevärvimist on 24 tundi. Tahvli kasutamist alusta paari nädala möödudes, siis kui värvipind on kõvenenud ja saavutanud oma lõpliku vastupidavuse.

Mängud valgusega

Kahevärvilise pärlmutterglasuuriga värvitud pind muudab tooni vastavalt vaatenurgale. Huvitav nähtus, nn kameeleon efekt, tekib värvitud pinnal tänu valguse peegeldumisele. Ühe nurga alt paistab helkiv pärlmutterpind, teisest suunast tagasihoidlikum vastandtoon. Glasuurvärvi on viies toonis: kuldne-hõbedane, vaskne-sinakasroheline, punane-roheline, sinine-kollane ja violetne-kollakasroheline. Esimesena nimetatud toonil on pärlmutterläige.

Toonitav pärlmutterglasuur mängib valgusega: helgib ja tuhmub sõltuvalt sellest, mis suunast vaadata. Kuldse ja hõbedase valmistooni põhjal saab lasta segada veel kümmet eri tooni. Et pärliläige mõjule pääseks, on vaja suunatud valgusallikat, milleks võib olla nii aken kui ka mõni kohtvalgusti.

Kuna glasuur kumab läbi, siis on tähtis ka alustooni valik, sest sellest sõltub glasuuri lõplik toon. Pärlmuttervärvi võib kanda ka otse puidule.

Tasapinnale kolmas mõõde

Struktuurvärvi abil saab anda pinnale kolmemõõtmelise efekti. Krobeline pind on alati põnevam ja kuidagi elavam. Sellist lahendust kasutatakse pindadel, mida soovitakse esile tõsta. Siin on kaks võimalust: kasutada valmis struktuurvärvi või segada lateksvärvi sisse spetsiaalsest pulbrilist lisaainet, millega viimistletud pind meenutab jämedat liivapaberit. Valmis struktuurvärv on vedela pahtli taoline mass, mis jätab ühtlase teradeta pinna. Reljeefsus saavutatakse spetsiaalse rulli või jäiga harja abil.

Sellised pinnad pole eriti praktilised kohtades, mida on sageli vaja puhastada. Kuid värvima ei pea ju kogu seina maast laeni.

Töö käik värvi sisse segatava pulbrilise lisaaine korral on järgmine. Värvi pind üks kord vastavasse ruumi sobiva värviga. Seejärel sega värvi hulka pulbrilist lisaainet. Struktuurse värvisegu valmistamiseks kulub liiter lisaainet 2–2,5 liitri värvi kohta. Valmissegu kulu siledal pinnal on 3–4 m2/l ühekordsel värvimisel. Värvi pind üks kuni kaks korda struktuurse värviseguga, kasuta selleks pikakarvalist rulli või suurt ja mahukat pintslit. Kui värv tundub liiga paks, võib seda vedeldada kuni kümme protsenti värvi mahust. NB! Värvi tuleb töö ajal segada, et segu oleks ühtlane. Pinda on lihtsam hiljem puhastada, kui värvid selle veel kord üle.

Kas ma ütlesin, et värvimine on töö? Hea küll. Kuid sellest võib teha vahva ja lõbusa ettevõtmise.