Ühesse neist piltidel näha olevasse majja korteri ostnud kohalik lasi fotograafi lahkelt tuppa ning näitas, missugust praaki Kasahstanist, Usbekistanist, Kõrgõzstanist, Tadžikistanist ja teistest riikidest sissetoodud odav tööjõud Peterburi külje all kõrguvas uuselamurajoonis viljeleb.

Delfile oma kahetoalist 65-ruutmeetrist korterit näidanud mees ütles, et maksis selle eest korteri ostuhetkel 3,5 miljonit rubla (ostu ajal oli rubla kurss 42, nüüd 56 eurot) ehk 83 300 eurot. Langenud rublakursi järgi oleks korteri hind praegu 62 500 eurot.

Majad, mis uusarendusse kerkivad, on 16-26-korruselised, kusjuures ühes majas paikneb 700-1200 korterit ning iga maja majutab elama üle 2000 inimese. Üks kvartal mahutab 5-10 seesugust hiiglaslikku maja.

Kohalike sõnul käib ehitus kibekiirelt. Tegemist on tavaliste paneelmajadega, mille viimistlus väljast paistab isegi enam-vähem korralik, kuid kui majja sisse kiigata, märkab ka asjatundmatu silm rohkelt praaki. Näiteks olla seinad kõverad, nurgad kaugel 90st kraadist ning üks eriti kummaline vaatepilt avaneb korteris, kuhu on täiesti suvalisele kohale seina paigaldatud kraanikauss, mis pärineks justkui 70ndatest.

Teine mure, mis kohalike sõnul ka päris suureks probleemiks muutuda võib, on see, et majade ehitusel pole arvestatud parkimisruumiga. Majad on tihedalt koos ning 2000 korteri kohta leidub ruumi umbes 70 autole.

Kuid nagu uusarendustega ikka, on ka selle puhul hädaks kogu muu puudulik taristu, mille peale lihtsalt pole mõeldud – ei ole lasteaedu, koole, poode. Kohalike sõnul hakatakse neid ehitama alles siis, kui kõik planeeritud kortermajad valmis saanud.

Nõudlus seesuguste majade vastu ja nii massiliselt on seetõttu, et inimesed Venemaal kolivad üha kiirenevas tempos linnadesse. See omakorda on põhjustanud aga külade tühjenemise.

Vaata pilte galeriist!