5700 m2 suurune tootmis- ja kontoripind kogumaksumusega 7,5 miljonit eurot valmis Swedbank’i, EAS’i ja Kredex’i kaasabil.

„Estanc AS-i Jüri tootmiskompleks on praegusel hetkel kindlasti üks võimsamaid ja modernsemaid terasmahutite valmistamiseks rajatud tootmiskomplekse Põhjamaades. Tänaseks on valmis kompleksi kaks etappi, mille modernsed tippseadmed võimaldavad meil valmistada kõrgema lisandväärtusega keerukaid tooteid, näiteks tõsta kuni 100 tonni kaaluvat mahutit ja valtsida kuni 65 mm paksuseid teraslehti,“ rääkis uue tootmiskompleksi valmimist Estanc AS nõukogu esimees Raigo Tammo.

„Aasta taguse ajaga on meie ettevõtte tootmispinnad kahekordistunud, tänu millele saame kasvatada oluliselt nii tootmis- kui ekspordimahtu ning prognoosida ka suuremaid käibenumbreid. Lisaks on meil viimase aastaga kasvanud oluliselt töötajate arv – kui 2012. aasta kevadel töötas meil 64 inimest, siis tänaseks on Estanc AS-is töötajaid 125,“ lisas Tammo.

Estanc AS mitmes etapis valmivasse Jüri tootmiskompleksi on planeeritud tulevikus kokku 12 000 m2 tootmis- ja kontoripinda terasmahutite tootmiseks. Tegemist on regiooni modernseima seadmetepargiga, kus on muuhulgas Eestis unikaalne mahutite koosteliin.

„Esimeses hallis tegeleme ettevalmistustöödega ja terase mehaanilise töötlusega. Teises hallis valmistatakse süsinikterasest tooteid ning tulevasse kolmandasse tootmishalli on planeeritud roostevabast terasest mahutite tootmine. Lisaks on valminud tootmishoonetes kaasaegsed ja keskkonnasõbralikud olme- ja tootmistingimused," ütles Estanc AS tegevdirektor Vaido Palmik.

Tootmistööliste töötingimuste parandamiseks on uude halli paigaldatud põrandaküte, millega saab ära kasutada kompressorite jääksoojust, mis võimaldab omakorda hoida küttekulud optimaalsena. "Paigaldamist ootavad veel päikesepatareid, millega hakkame soojendama tarbevett. Samuti kasutame mahutite surve testideks katuselt kogutavat vihmavett,“ tutvustas Palmik uue tootekompleksi  eeliseid ja võimalusi.

Estanc AS omab survemahutite tootmiseks erinevaid sertifikaate ja vajalikke lubasid nagu ASME ja GOST, mis võimaldavad mahuteid eksportida nii Euroopa Liitu, Venemaale, Ameerikasse kui ka Aasiasse.

Estanc AS-i peamisteks klientideks on maailma juhtivad energiasektori ettevõtted ja õlitööstused. Ettevõtte kõige suurem mahuti valmis 2012. aastal. Selleks on 687 m3 ehk 687 tuhande liitrine deaeraatormahuti, mis eksporditi Uruguai elektrijaama, kust mahuti abil võetakse katlasse suunatavast veest välja hapnikku. Mahuti kaalub sama palju kui 68 sõiduautot, mahutab 404 000 vannitäit vett, millest jaguks igale Eestis elavale inimene 0,5 liitrit joogivett.

Estanc AS Jüri uuest 12 000 m2 tootmiskompleksist on tänaseks valmis 5700 m2 tootmis- ja kontoripinda. Tänaseks kahes etapis valminud tootmiskompleksi on investeeritud kokku 7,5 miljonit eurot, millest 4,3 miljonit hoonetesse ja 3,2 miljonit eurot seadmetesse. Projekti finantseeris Swedbank ja seadmete ostmist toetas 1,28 miljoni euro väärtuses EAS.