Ärimees Jüri Mõis on seisukohal, et riigiettevõtete kontrolli ja läbipaiustvust tugevdaks nende börsile viimine. Intervjueerija küsimusele, kas börsireeglistik oleks suutnud ära hoida neid aastaid kestnud altkäemaksuandmisi ja kahtlaste konsultantide palkamisi, vastas Mõis kindla jaa. „Täiesti kindlalt. See on elementaarne. See on mõeldamatu, et börsiettevõttes antakse niimoodi altkäemaksu,“ sõnas ta. Mõis juhtis ka tähelepanu sellele, et eestlased käsitlevad riigiettevõtet hoopis teistmoodi kui soomlased. „Eestlase arvates on riigiettevõtte see, mis kuulub 100% riigile, mitte see, mida riik kontrollib. Need on hoopis erinevad asjad,“ rõhutas Mõis tõhusa ja läbipaistva kontrollmehhanismi tähtsust.

Mõisa arvates töötatavad riiettevõtted meil praegu halvasti, põhjuseks stiimulite puudus ja äri ülesehitus. „Näiteks Estonian Air on tohutu rahapõletusmasin. Kui Estonian Air lõpetas Saksamaal käimise ära, siis sai õnneks üks lennuliin korda – Lufthansa lendab nüüd kolm korda päevas ja saab õhtuks koju,“ sõnas Mõis ja lisas, et Helsingi liiniga juhtus sama lugu.

Ka tervise- ja tööminister Rannar Vassiljevi sõnul on riigiettevõtete börsile viimine asi, mida tasub arutada. Lisaks pakub ta välja riigiettevõtete juhtimistruktuuri muutmise. Nimelt toeats Vassiljev mõtet, et nõukogu liikmed peaksid olema täiskohaga professionaalid, mitte ei käiks aeg-ajalt kinnitamas pabereid, mida nad ei ole läbigi lugenud. „Juhtimise konsolideerimine riigiettevõtete puhul oleks ka asi, mis aitaks juhtimiskvaliteeti tõsta,“ leidis minister.