Umbes tund aega enne avamist ulatub järjekord kaupluse taga peaaegu välisukseni. Lookleval punasel vaibal seisab või istub silma järgi umbes kakssada inimest. Need, kes kauplusele lähemal on, istuvad kohati hipilikult ringis maas. Suurem osa kohaletulnuist on keskmiselt 15 aastat vanad.

„Hommikul oli siin umbes sada inimest juba ja meil läks tänu sellele ka äri päris hästi,“ räägib keskuse töötaja, kes nägi esimesi saabujaid eile õhtul kella kaheksa paiku. Kui H&M’i vastsetel töötajatel on täna väga kiire päev, siis teistes poodides on laupäeva kohta väga rahulik: sisse kiigates on mitmel pool näha hapu näoga uhkes üksinduses seisvat müüjat. „Nüüd peab lihtsalt ootama, et see asi vaibuks siin,“ ütleb töötaja ja jääb kolleegiga muiates toimuvat jälgima.

Kell 10.37, 20 minutit enne avamist, ulatub järjekord juba uksest välja ja kaupluse ees läheb päris tihedaks. Poe ees ööbinud raskekahurväge see kuidagi ei morjenda, sest nemad on oma privileegid juba kindla peale välja teeninud: esimesed kümme sisenejat peavad saama 100-eurose kinkekaardi ja see tundub neile juba kindla peale minek. Kahurväe liider on blond suurte hipsterlike prillidega neiu, temaga tehakse kõige rohkem intervjuusid.

„You make me feel so alive, alive!“ üürgab kõlaritest muusika. Üldse on sündmuse muusikaline juht Heidy Purga valinud väga reipa taustamuusika ja külmaks ei jäta see kedagi. Poe töötajad on vahepeal alustanud ka tantsulise etteastega, ilmselt mitte täiesti spontaanselt, vaid ikka ülemuste utsitamisel . Kuid neil kõigil on selline nägu, et sunnitud ei ole neid millekski ja nad ei tea midagi lõbusamat. Nii tantsivad tulevased H&M’i teenindajad poe sissekäigu ees muusika järgi, laulavad sõnadele kaasa ja löövad käsi kokku. See ürituse osa meenutab natuke gospelit.

Vahepeal on kohale tulnud juba massiliselt inimesi. Lisaks põhijärjekorrale piilub rahvas toimuvat ka teiselt korruselt. Eskalaatori peale astuvad aasia päritolu neiud vaatavad seda kõike nõutu näoga. „I don’t care! I love it!!“ kisavad sajad teismelised laulusõnadega kaasa.

Riitus jätkub kõige pidulikuma osaga. „Viisteist sekundit!“ hüüab Heidy Purga. „10...9...8“ algab countdown. Ja siis: „Poisid ja tüdrukud, ootamine on läbi!!“ Siis ulatatakse kahurväe blondile liidrile suur kinkekaart ja tehakse ära kiired pildid. Pärast seda ongi aeg esimene sats sisse lasta. Teenindajad võtavad rivisse ja külalised mööduvad nende eest ergutuste ja plaksutamise saatel, nagu oleks tegu koju saabunud olümpiavõitjatega. Ühel poodi siseneval tüdrukul on nutune nägu ja suu ammuli. Mõni üksik pikakasvulisem noormees on sellise näoga, et neid sunniti tulema.

Tänased H&M’i külastajad võisid tõepoolest nautida 15 minuti kuulsust või saada aimu sellest, mis tunne oleks olla Victoria Beckham. Kui tihti on muidu võimalik mõne igapäevase toimingu, näiteks poodlemise ajal see, et sind saadavad igal sammul suured kaamerad ja reporterid mikrofonidega? Kuid eks kohale tuldi ikka riiete pärast: nahksed ja narmastega vestid, lohvakate kampsunid, lühikesed seelikud ja palju muud põnevat.