Otsus peegeldab finantsilist survet vähem kulutada kõrge riski ning madala kasumlikkusega alades nagu vaimne tervis. Uusi teaduslikke juhtlõngu on vähe ja soodsad ravimid on turule tulemas. Närviteadlased ütlevad siiski, et uurimustöö depressiooni bioloogiast on läbimurde äärel, kirjutab Financial Times.

GlaxoSmithKline (GSK) peatab töö antidepressantide kallal, ütles firma tegevjuht Andrew Witty veebruaris. GSK eitas, et see on kuidagi seotud avaliku kriitika, regulatsioonide ja kohtuvaidlustega antidepressandi Seroxati ümber, mille muude kõrvalmõjude seas on ka enesetapumõtted.

Witty ütles, et neil on paljulubavamaid ja kasulikumaid uurimustöid, samas kui antidepressantide arendusprotsess on "kallimate ning riskantseimate" arenduste hulgas ning edu on raske hinnata. Astrazeneca võttis sama seisukoha paar nädalat hiljem.

Probleem on sobilike katseisikute kindlakstegemine ja seejärel tõestamine, et neil hakkab parem kui platseebot (mõjuta ainet) võtnud patsientidel. Katseid on raske teha ka seetõttu, et depressioon ja selle ilmnemine pole nii üheselt mõistetavad kui enamik muid haigusi. Samuti pole olemas ka objektiivseid testimisvõimalusi, nagu näiteks aju-uuringud või vereanalüüsid.

Ja siis on veel suur ning salapäraselt kasvav platseebo-efekt, mistõttu on raske tõestada, et ravimit võtnud patsientidel tõepoolest hakkab parem. Psühhiaatrid märkasid kaua aega tagasi, et depressiooni ning teiste tujuhäiretega patsiendid on vastuvõtlikumad mõjutusele, et nad tunnevad end paremini. Kuid pole selge, miks platseebiefekt aastatega suurenenud on.

"Öelda, et inimesed on muutunud sugestioonile vastuvõtlikumaks, oleks nagu maagiale tuginev. Muudatus tuleb tõenäoliselt sellest, kuidas inimesed katsetesse värvatakse," sõnas Oxfordi ülikooli psühhiaatriaprofessor John Geddes.

Kuna katsetesse on inimesi raske leida, siis uurijad kipuvad (teadmatult) ülehindama patsientide depressiooni. Kui inimesed juba osalevad katsetes, siis pole uurijatel enam põhjust sümptomitega liialdada. Kõikidel, ükskõik kas platseebo või ravimi võtjatel, hakkab parem, mis on katastroofiline kui sa üritad selgitada kas ravim toimib, lausus Geddes.