Seente, marjade ja mahla sissetegemise tipphooaeg on käes, rohke saak võib aga riknema minna, sest sügavkülmikute ostujärjekord meenutab mõneti juba talongiaega. Kodumasinate müüjate sõnul võib põhjuseks olla talvevarude kogumine hirmus, et kaotatakse töö, või lihtsalt hea saagi aasta.

„Kuna turul on praegu vaakum, panevad inimesed ennast ka järjekorda,” tunnistab kodutehnika importija Elmaks suur­kliendi-müügijuht Arvi Palutaja. Tema sõnul on järjekorras keskmiselt paarkümmend ootajat, ent kataloogikaupade puhul on järjekord pikemgi. „Külmikute paremate mudelite puhul on jär­jekorras 50 kuni 60 inimest. Tellimusest kohaletoomiseni võib kuluda kolm kuud,” toob Palutaja näite. „Suveperioodiks sai valmistutud, aga sellist buumi ei osanud me ette näha,” tõdeb ta.

Endiselt leiab poodidest suuremaid külmkirste, ent väiksemaid, mis mahuksid ära panipaika või näiteks laua alla, enam mitte. Eriti kuum kaup on tänavu Palutaja sõnul 120 ja 140 sentimeetri kõrgused sügavkülmikud, seejuures on oluline ka külmiku hinnaklass. „Hind loeb sellises majanduskliimas väga, eriti toodete puhul, mida ei panda otse silma alla,” väidab ta.

„Küllap jõuavad külmikud Eestisse siis, kui läheb külmaks,” naljatab Kadaka tehnikakaupluse Expert juhataja Priit Liu. Ka tema sõnul kasutavad inimesed kriisiajal ära võimaluse varuda aiast ja metsast kõike, mis tasuta kätte tuleb.

Liu näitab kauplusesse jäänud suuri külmkirste ja tunnistab, et küljelt avatavaid madalaid sügavkülmikuid enam ei ole.

Sügavkülmikute broneeringute olemasolu tunnistab ka luksuslikumat Electroluxi tehnikat müüva E-Lux Kodutehnika OÜ müügidirektor Meelis Pilt.

Külmik on hooajakaup

„See on nagu aamen kirikus – kui marjad valmivad, läheb müümiseks,” ütles Pilt.

Inimeste suuremat huvi tunnistab ka Tähesaju Citys asuva Omega kodumasinate kaupluse vanemmüüja Enn Peterson. Seente ja marjade korjamise kõr­val toob Peterson esile ka klientide sellised hobid nagu kalastamas ja jahil käimine. Uueks moeks nimetab ta aga õunamahla kilekotiga sü­gavkülmutamist.

Söögiseeni on siiski kõige etem kuivatada

•• Tartu ülikooli mükoloog Urmas Kõljalg on enda sõnul külmutanud kevadseeni, teiste puhul soovitab ta lähtuda sellest, millised on tugevama konsistentsiga. „Parem on külmutada neid, mida saab kohe süüa ja mida ei pea kupatama,” arvab Kõljalg.

•• Tema sõnul on näiteks Itaalias väga populaarsed hoopis kuivatatud kivipuravikud, mida pruugitakse nagu kartulikrõpse. Eestis ei ole kuivatamine eriti populaarne, mistõttu ülikoolile on ostetud kuivatid hoopis Soomest, kus see säilitamisviis on rohkem levinud.

•• Kõljala sõnul on tänavu olnud üle Eesti söögiseentele väga hea kasvuaasta. Häid piirkondi saab tema sõnul tänavu järele vaadata ka riigimetsa majandamise keskuse veebilehelt, kus on välja valitud paremad seenemetsad.

•• Kõljalg märgib, et juulis ja augustis on olnud leida kukeseeni ja tippnarmikuid. „Paljud seda ei korja, aga maitse on sama nagu kukeseenel.” Samuti on väljas kitsemampel, uus pilvikute laine ning ka paremad riisikad, mis on söödavad ka kupatamata. „Kui selline ilm jätkub, võib saada veel palju seeni,” usub Kõljalg.