Vaid veidi enam kui aasta tagasi sai pank rahapesu võimaldamise eest ligi 700 miljonit dollarit trahvi.

Kahes salajases ülevaates, mis kannavad 5. juuni ja 9. juuli kuupäeva, kirjeldatakse üksikasjalikult Saksamaa suurima pangas investeerimispanganduse klientide testi tulemusi mitmetes riikides, sealhulgas Venemaal.

Mõlemad uuringud leidsid puudujääke protsessis, mida kutsutakse KYC ehk tunne oma klienti. See on ülemaailmse rahapesuga võitlemise üheks nurgakiviks.

Regulaatorid üle maailma nõuavad pankadelt, et nad kontrolliks kliente nii, et kurjategijad ei saaks maskeerida oma identiteeti läbi keeruliste ettevõtete võrgustike ja omandisuhete, et pesta raha või hiilida mööda rahvusvahelistest sanktsioonidest.

13-leheküljeline juunikuu ülevaade näitas, et sellistes maades nagu Venemaal, Iirimaal, Hispaanias, Itaalias ja LAVis vastas reeglitele null protsenti kontrollitud klientidest. See näitab mitu protsenti läbivaadatud failidest vastas panga enda kehtestatud KYC-standarditele. Üleilmselt vastas 95 protsenti kliendituvastustest reeglitele, mis on enamvähem sama tase nagu teistes üleilmselt tegutsevates pankades.

Pank teatas Reutersile, et ülevaated näitasid, et nende protsessid on liiga keerulised. Nad teevad parandusi, kuid üleüldiselt oli kuritegude vältimiseks kontroll efektiivne.

„Me peame parandama sisemiste protsesside tingimusi,“ seisis ülevaates.

Asjaga kursis olev allikas ütles Reutersile, et Euroopa Keskpank kutsus juuli lõpus Deutsche Banki juhatuse liikme vaibale, et arutada kontrollprotseduuride üle.

2017. aasta jaanuaris nõustus Deutsche Bank maksma USA ja Suurbritannia regulaatoritele 630 miljonit dollarit trahvi, kuna pank lasi läbi teeseldud tehingute Moskva, Londoni ja New Yorgi vahel pesta raha ja viia Venemaalt välja kümme miljardit dollarit.

Venemaa osas leiti juunikuises dokumendis, et probleemide seas on see, et pank ei kontrollinud kliendi aadressi ega selle olemasolu ning ei suudetud ka kontrollida klientide rahade päritolu. Samuti leiti puudusi poliitiliste sidemetega isikute tuvastamisel. Finantskuritegudega võitlemiseks on vaja tuvastada poliitiliste sidemetega isikud, kuna nad kujutavad oma positsioonilt keskmisest kõrgemat altkäemaksu ja korruptsiooniriski. Samuti võivad sellised isikud olla rahvusvahelsite sanktsioonide sihtmärgiks.

2017. aastal teatas New Yorgi finantsregulaator, et Deutsche Banki „peegeltehingud“ näitasid üldlevinud ja teada nõrkusi Venemaa operatsioonide KYC protsesside osas.

Deustche Bank teatas Reutersile vastuses, et nende rahapesuvastase ja KYC riskide tuvastamise protseduuriid on väga efektiivsed. See käib siiski üleilmse grupi taseme kohta.

Juulikuises dokumendis on kirjas, et seejärel kui pank palkas audiitorid teostama kliendituvastusi, paranes tuvastusmäär 67 protsendini.