Eile vahetasid Eurexi Pärnu kontoris kroone eurodeks eakad inimesed, kes väitsid surmkindlalt, et öösel toimub krooni devalveerimine.

Eurexi finantsturgude valdkonna juht Veiko Soe ütles arileht.ee, et kuigi kuulujutud devalveerimisest on tõepoolest endiselt liikvel, on nädalvahetusel kulmineerunud paaniline kroonide eurodeks vahetamine siiski rahunenud.

Soe sõnul võis eile inimesi mõjutada valitsuskoalitsiooni plaan veel ööhakul eelarve kärbete osas kokkuleppele jõuda, millest nagu näha, võis mitmeti aru saada.

Eile nimetas valuutavahetusketi Tavidi juhataja Kuno Rääk massilise eurovahetuse põhjuseks meedia, kuna "ajakirjanduses on ilmunud lood, justnagu hakataks midagi devalveerima".

"See oli pigem eestlaste seas levinud trend ning vanusegrupiti võis täheldada Pärnus ja Kuressaares eakamate inimeste reaktsiooni," ütles Soe.

"Kui üle-eelmisel sügisel devalveerimise jutt lahti läks, siis osteti praktiliselt kõik valuutad ära. Seda praegu küll näha ei olnud," rääkis Soe.

Soe sõnul osteti seekord peaaegu eranditult eurot, samas kui vene rahvusest inimesed ajasid eelmise paanika ajal taga vaid USA dollareid. "Kui dollarit ei olnud, siis eurot osteti ka, aga läksid Šveitsi frangid, Rootsi kroonid, Norra kroonid ja naelad," rääkis Soe.

Pärnus ja Kuressaares Eurexi käive kahekordistus, Tallinnas jäi niigi suurte käivete tõttu kasv oluliselt väiksemaks. "Mis ta nüüd nii pidu on, aga käibe kasvu natuke on," kommenteeris Soe. Ta lisas, et valuutavahetusfirmade huvides ei ole mingil juhul ise kuulujutte levitada või nendele hoogu juurde anda.

Nädalavahetuseti on Soe sõnul paanika kergem tekkima, kuna võimalus, et raha otsa saab, on palju suurem. "Nädala sees on tellimisvõimalused palju paremad," rääkis Soe.

Devalveerimise kohta käivaid kuulujutte ei maksa Soe sõnul uskuda, sest "devalveerimine saab efektiivne olla siis, kui keegi sellest midagi ei tea".

"Kui kuulujutt on linnapeal laiali, siis sellel ei ole mitte mingit mõtet. Tavaliselt ta tuleb siis, kui seda kõige vähem ootad," sõnas Soe.

"Praegu on peaaegu nädal aega raha eurodeks vahetatud, see ei oleks loogiline seda praegu teha," ütles Soe.

Kui inimene siiski tuleb kindla teadmisega, et tema teada krooni devalveeritakse, siis Soe sõnul keegi teda ümber veenma ei hakka.

"Me ei vaidle inimestega sellel teemal. Kui inimene küsib nõu, siis iga töötaja võib omalt poolt niipalju, kui ta sellest asjast aru saab ja teab, öelda," sõnas Soe. 

"Meie asi ei ole inimest ümber veenda. Kui ta on kindlal veendumusel ja ta tahab seda raha vahetada, siis meie asi ei ole seda talle keelata."

Kui inimene raha pärast tagasi vahetab, peab ta arvestama sellega kaasnevate kuludega.

2007. aasta novembris läksid kuulujutud krooni devalveerimisest lahti Öise Vahtkonna veebilehelt. Peamiselt vene keelt kõnelenud kliendid vahetasid nii Tallinnas kui ka Ida-Virumaal massiliselt Eesti kroone enamlevinud valuutade vastu.