Praegu on erinevates kohtuinstantsides kümmekond Diveciga seotud kohtuasja. Suurim neist on vaidlus ASiga Sakude, kus jäi riigil saamata 20 miljonit krooni Tartu Õlletehase aktsiatehingu pealt. Ent enamik vaidlusi, mis pärast esimest kohtuastet edasi on kaevatud, venivad. Esimeseks põhjuseks oli intresside vaidlustamine põhiseaduskomisjonis.

Kuid viivitused võivad jätkuda veel järgmise aasta kevadeni, sest hetkel on selgusetu kohtute lõplik seisukoht maksuvabades piirkondades registreeritud firmasid müünud Diveci võetuse seaduslikkuse suhtes. Diveci omanikud kaebasid uute ärinimede Brolexi Grupi (endine Divec) ja Dreiv Grupi (endine Diveci EAT) all 1999. aasta juulis Diveci kontoris läbiotsimise teinud Tallinna politseiprefektuuri ja maksuameti kohtusse. Ligi tonni dokumentide ja arvutite kaasaviimisega rikkusid politsei ja maksuamet Divecit volitanud firmade põhiseaduslikku õigust – omandi ja valduse puutumatust.

Kui septembris ringkonnakohtus arutusele tulev võetus ebaseaduslikuks tunnistatakse ning ka riigikohus seda kinnitab, muutuvad ka teistes Diveciga seotud kohtuvaidlustes maksuameti paljud tõendid kasutuks.

“Esimese astme kohus tunnistas Diveci läbiotsimise seaduslikuks, nii et loodame kõige paremat,” lausus maksuameti juriidilise osakonna juhataja asetäitja kt Meelis Krautmann. Teiseks on maksuamet tema sõnul mitmete kohtuvaidluste jaoks suutnud koguda olulisel määral lisainformatsiooni. Seega ei oma Diveci kontorist saadud materjalid alati tõendites kõige suuremat kaalu ja läbiotsimise seadusevastaseks tunnistamine maksuvaidlustele alati oluliseks takistuseks ei osutu.

Pooleliolevatele vaidlustele on maksuameti teadetel lisandumas suuremate summadega kaalukamad juhtumid. Enamik senistest maksusummadest ei ületa 10 miljonit krooni ning Krautmanni sõnul moodustavad sellestki suure osa intressinõuded.