Kuigi Ida-Virumaa on enam tuntud kui tööstuspiirkond, siis on just viimastel aastatel maakonna oluliseks arengumootoriks olnud ka turismisektor. Majutusasutuste käibemaksu kergitamine muudab Dmitrijevi sõnul olukorra Ida-Virumaa ühes olulises majandussektoris väga drastiliseks.

„Aasta esimese kahe kuuga kahanes Ida-Virumaal ööbinud turistide arv eelmise aasta sama ajaga võrreldes 22 protsenti. Oluliseks sihtrühmaks olid Vene turistid, kelle arv kahanes koguni 46 protsenti,“ ütles Dmitrijev. „Turistide arvu languse taustal ei ole plaanitav käibemaksutõus mõistlik ja kui me räägime turismisektori arendamisest, tuleks majutusasutustele kehtivat käibemaksu pigem alandada.“

„Meie ettepanek on kehtestada majutusasutustele 5-protsendiline käibemaks ja vajadusel loobuda 1-protsendilisest sotsiaalmaksu alandamisest, sest viimase positiivne mõju ettevõtetele on tühine võrreldes käibemaksu tõusust tekkivate kuludega,“ lausus Dmitrijev.

Kavandatav majutusasutuste käibemaksu tõus toob kaasa majutusteenuste hindade tõusu, mis muudab Eestis puhkamise senisest veelgi kallimaks. Ida-Virumaa peamisteks sihtgruppideks on nii siseturist kui ka Vene turist, keda hinnatõus valusalt lööb ja kes suure tõenäosusega loobuvad senisest kergemini mõttest Eestis puhata.

„Enamikus Euroopa Liidu riikides on turismisektorile kehtestatud alandatud käibemaksumäär. Naaberriigis Lätis on see 12 protsenti, Leedus 9 protsenti ja Soomes 10 protsenti,“ ütles Dmitrijev. „Kui Eesti kavatseb käibemaksu kergitada, on selge, et me hakkame kliente kaotama riikidele, kus majutusasutused suudavad pakkuda konkurentsivõimelisemat hinda.“

Ida-Viru Ettevõtluskeskuse hinnangul toob plaanitav käibemaksumuudatus kaasa töökohtade kadumise ja majutusasutuste tegevuse ja teenuste kokkutõmbumise. Töökaotus ohustab kõige enam naisi, kes üle Eesti moodustavad majutusasutuste personalist umbes 80 protsenti. Eriti probleemne on olukord äärealadel, kus juba praegu on surve palkadele suur ja töötajatele tuleb maksta piisavalt kõrget tasu, et nad ei lahkuks tööle teistesse piirkondadesse.

Riigikogu Ida-Virumaa toetusrühm teeb 19. mail visiidi Ida-Virumaale, kus kohtub maavanema Andres Noormägiga ja Ida-Virumaa omavalistuste liidu juhatuse esimehe Veikko Luhalaidiga. Muu hulgas tuleb arutluse alla olukord Ida-Virumaa turismisektoris.