Valitsus ja IMF püüavad jõuda kokkuleppele Lätile antava laenu osas, vahendas LETA.

“Tuleb möönda, et läbirääkimised kulgevad üsna raskelt ja IMF-i esitatud tingimused on ka liiga karmid,” vahendas Reuters Dombrovskist. “Ma ei tahaks kasutada sõna ’konflikt’, aga me teame, et lähenemine erinevatele küsimustele on erinev.”

IMF on esitanud Lätile läbirääkimiste käigus karmimaid tingimusi kui Euroopa Komisjon. Täna IMF-i esindajatega kohtunud Dombrovskis keeldus siiski avalikustamast valuutafondi kõiki nõudeid, kuid täpsustas, et üks tingimus puudutab eelarvedefitsiidi kiiret vähendamist. Läti eelarvedefitsiit peaks aasta lõpuks ulatuma 10 protsendini.

Samuti pole välistatud võimalik käibemaksu tõus.

Dombrovskis selgitas ühtlasi, et IMF tahab Lätile ette dikteerida, kuidas riik peab oma tulusid haldama. Dombrovskis kritiseeris IMF-i selle eest, et valuutafondi ekspertide poolt teostatud analüüs on pigem matemaatiline, kui tegelikkusele vastav.

Läti valitsus ja IMF püüavad reedeks saavutada kokkuleppe laenutingimuste osas. Juhul kui selleks ajaks kokkulepet ei saavutata, pole lõunanaabritel enam lootust IMF-i toetusele loota. Kui aga IMF keeldub, läheb Lätil raskeks ka mujalt laenu saada.

Eelmise aasta lõpus asus majandusraskustesse sattunud Läti taotlema rahvusvahelist finantsabi 7,5 miljardi euro ulatuses. Euroopa Komisjon lubas Lätile 2. juulil 1,2 miljardi euro suurust laenu.