Trump teatas, et USA ei osaleks enam ÜRO ülemaailmses kliimakokkuleppes, ta kiidaks heaks Kanadast USA-sse kulgeva Keystone XL-i naftajuhtme ning tühistaks president Barack Obama meetmed USA saasteemissioonide vähendamiseks ja veekogude kaitsmiseks tööstusliku saastamise eest, vahendab Reuters.

„Igasugused regulatsioonid, mis on vananenud, ebavajalikud, halvad töötajatele või vastuolus rahvuslike huvidega, heidetakse kõrvale ja heidetakse kõrvale täielikult,“ ütles Trump naftarikka Põhja-Dakota osariigi pealinnas Bismarckis Willistoni basseini naftakonverentsil umbes 7700 inimesele.

Tegemist oli Trumpi esimese kõnega, milles ta rääkis energiapoliitikast, mille poole ta presidendiks saades püüdleks. Trump sai naftafirmade juhtidelt valju aplausi.

Trumpi avaldused on teravas kontrastis demokraatlike rivaalide Hillary Clintoni ja Bernie Sandersi vaadetega. Viimased pooldavad järsku loobumist fossiilsetest kütustest ja pöördumist uuenevate energiaallikate poole, et võidelda kliimamuutuse vastu.

Trump teatas oma kõnes, et Clintoni ja Sandersi poliitika kaotaks töökohad ning sunniks Ühendriike Lähis-Ida tootjatelt „taas naftat kerjama“.

„Seda ei juhtu. Mitte minuga,“ kuulutas Trump.

Keskkonnakaitsjad nimetasid Trumpi ettepanekuid hirmutavateks, kuid tööstusharu juhid rõõmustasid nende üle.

Varem sel kuul ütles Trump intervjuus Reutersile, et räägiks uuesti läbi ÜRO ülemaailmse kliimakokkuleppe, millega nõustus detsembris Pariisis 195 riiki. Trump peab seda kokkulepet halvaks USA ärile.

Põhja-Dakotas astus ta veel sammu edasi. „Me kavatseme Pariisi kliimakokkuleppe tühistada,“ ütles Trump.

Veel lubas Trump, et kutsub Kanada torujuhtmefirmat TransCanadat taotlema uuesti luba Keystone XL-i torujuhtme ehitamiseks USA-sse. Obama blokeeris selle projekti keskkonnaalastel kaalutlustel.

„Ma tahan, et see ehitataks, aga ma tahan osa kasumist,“ ütles Trump. „Nii teeme me oma maa jälle rikkaks.“