Rahandusministeeriumi välissuhete asekantsleri Renaldo Mändmetsa sõnul kutsuti aastakoosolek kokku eesmärgiga anda doonorriikidest Norrale, Islandile ja Liechtensteinile ülevaade finantsmehhanismide senise rakendamise käigust ning leppida kokku järgmise aasta peamised tegevused. „Eesti seis finantsmehhanismide rakendamisel on täna hea, samas on meil veel võimalus õppida teistelt riikidelt ja vältida probleeme, mis neil on tekkinud süsteemi käivitamise faasis,” märkis Mändmets. Tema hinnangul võib lõppeva aasta üheks olulisemaks sündmuseks pidada kindlasti üksikprojektide taotlusvooru läbiviimist.

Aastakoosolekust võtsid osa Norra välisministeeriumi, finantsmehhanismide kantselei ning Eesti rahandusministeeriumi esindajad.

Seoses Euroopa Liidu laienemisega suurenes ka Euroopa majanduspiirkond ning 28 EMP liikmesriiki said ligipääsu ühtsele turule. Laienemiskokkuleppe kohaselt toetavad kolm EMP-riiki, kes Euroopa Liitu ei kuulu – Norra, Island ja Liechtenstein – 13 EL-i liikmesriiki kahe finantsmehhanismi kaudu. Nende finantsmehhanismide eesmärgiks on aidata investeeringu- ja arendusprojektide rahastamisega kaasa sotsiaalsete ja majanduslike erinevuste vähendamisele laienenud Euroopa majanduspiirkonnas ning toetada EL-i uute liikmesriikide püüdlusi täisosaluse saavutamiseks laienenud siseturul. Finantsmehhanismide käigus investeeritakse erinevatesse valdkondadesse aastatel 2006-2009 ligi 474 miljonit krooni.