Tartlanna Katrin Tamm ostis märtsis Inglismaal käies DVD-sid, kuid vaadata ta neid ei saa.  “Mul endal siis DVD-mängijat ei olnud ja ei osanud koodidele ka tähelepanu pöörata. Kui mängija ostsin, siis tuli välja, et film ei mängi. Selgus, et DVD-del ja mängijatel on erinevad regioonikoodid,” räägib Tamm. “Poes mulle ka midagi ei öeldud,” on neiu nõutu.

Videoplaneti ja Filmipoe müügikette omava ettevõtte Forum Cinemas Home Entertainment AS-i müügijuhi Andrus Aigro sõnul on Eesti kahe regioonikoodiga riik.

Kaks koodi

“Kunagi kuulus Eesti NSVL-i ja siis otsustasid suurstuudiod, et asume viiendas regioonis, sest oleme Venemaa osa. Nüüd oleme aga Euroopa Liidus ja meil kehtib ka regioonikood 2,” räägib Aigro.

“Õnneks on enamik uusi filme juba niinimetatud dual-region ja neil on regioonikoodid nii 2 kui ka 5, nii et probleem puudutab rohkem neid filmisõpru, kellel on vanemat tüüpi mängija, ” ütles Aigro. Üks võimalik lahendus on veel ka multiregionaalse DVD-mängija ostmine, kuid neid on vähe ja enamasti tundmatute tootjate brändid.

Aigro hinnangul on regioonikoodide puhul  tegemist süsteemiga, mis on ammu ajale jalgu jäänud. “Paljusid DVD-mängijaid saab muuta regioonivabaks ja internetis levivad vabalt õpetused, kuidas oma mängijat koodivabaks teha, ning suurstuudiod hakkavad sellest õnneks aru saama, et vanad otsused takistavad filmide vaatamist. Loodame siiralt, et paari aasta jooksul sellest regioonijamast loobutakse.”

Tarbijakaitseameti avalike suhete spetsialisti Evelin Koppeli sõnul saavad kauplused DVD-mängijal koodid maha võtta, kuid seaduslik on see vaid juhul, kui poel on tootjaga vastav kokkulepe. “Näiteks võttis Sony Center DVD-koode maha, sest tal oli Sony luba.”

Koodi eesmärk on kontroll

Kuus regiooni

•• Regioonikoodide algne eesmärk oli piirata, millistes riikides saab teatud DVD-plaati vaadata. Ideaalis pidi süsteem tagama, et konkreetses riigis on müügil ainult selle regiooni koodiga varustatud DVD-seadmed ning filmid.

•• DVD-standardi väljatöötamises osalesid nii filmitöösturid kui ka suuremad seadmete valmistajad. Regioonikoodi kasutamist nõudsid just filmitööstused, et saada kontrolli selle üle, mis ajal filmid DVD-turule jõuavad.

DVD regioonid

•• Maailm on jagatud kuueks regiooniks (0 regioon töötab kõikjal)

1. USA ja Kanada

2. Euroopa, Lõuna-Aafrika, Kesk-Aasia ja Jaapan

3. Ida- ja Kagu-Aasia

4. Ladina-Ameerika ja Austraalia

5. Venemaa, muu Aasia ja Aafrika

6. Hiina