Erastamisagentuur (EEA) kandis RAS Dvigateli erastamisjääkide nimekirja; kavandatud ostu-müügitehing ei toimunud, kuna erastamiskonkursi võitnud kuuest firmast koosnevas konsortsiumis tekkisid lahkhelid.

EEA avalike suhete osakonna juhataja Marko Kadanik ütles Baltic News Service-ile, et Erastamisagentuuril ei ole enam volitusi konkreetse ostu-müügilepingu sõlmimiseks.

EEA nõukogu otsuse kohaselt jätkab agentuur Dvigateli erastamist erastamisjäägina ning pakkumise tehase ostmiseks võivad teha kõik soovijad.

Dvigateli erastamiseks loodud konsortsiumi moodustavad AS Mainor (osalus 23 protsenti), AS Wam & Son (23 protsenti), AS DviTal (19 protsenti), AS Eesti Talleks (10 protsenti), Tallinna Pank (10 protsenti) ja AS Eesti Gaas (5 protsenti).

Wam & Son süüdistab Mainorit

Investeerimisfirma Wam & Son juhtkonna ning juristi sõnul oli Wam & Sonil põhjusi Mainoriga ühist lepingut mitte alla kirjutada. Wam & Soni esindaja väitel takistas koostööd Mainoriga konsortsiumi ebakorrektme loomine ja Mainori soov omandada Dvigateli aktsiate kontrollpakk rahalist riski endale võtmata.

"Vastuseisu tekitasid ka Mainori katsed konsortsiumi tegevusse kaasata neile lojaalseid Dvigateli juhtivtöötajaid ning juriidilise isikuna aktsiaseltsi DviTal," ütles firma Wam & Son esindaja. "Nende konsortsiumi töösse kaasamise eesmärgiks oli Dvigateli aktsiate kontrollpaki omanikuks saamine ja ettevõtte üle kontrolli saamine."

Wam & Soni esindaja väitel muutis koostöö võimatuks ka see, et Mainor ei suutnud hankida vajalikku garantiikirja kümnele miljonile kroonile. "Mainor soovis pangagarantii saamiseks kasutada mitte oma vara, vaid riigile kuuluva Dvigateli varasid," ütles ta. "Sellepärast otsutas Mainor lepingu sõlmimist torpedeerida."

AS-i Wam & Son juhatuse esimehe asetäitja Ardo Kamratov ei soovinud öelda, kas ja millal teeb konsortsium uue pakkumise Dvigateli ostmiseks.

Mainor süüdistab Wam & Soni

AS Mainori juhatuse esimehe ülo Pärnitsa sõnul ei suutnud konsortsium lepingutele alla kirjutada firma Wam & Son vastuseisu tõttu.

Pärnitsa sõnul polnud pakkumises sätestatud, et osa aktsiaist läheb pärast ostu-müügilepingu sõlmimist Mainorilt ja Wam & Sonilt üle teistele omanikele.

"Kuigi äriplaanis oli ette nähtud mitmest firmast koosneva konsortsiumi moodustamine, võis firma Wam & Son puhul täheldada soovi, et erastamisel osaleks vaid kaks firmat - nemad ja meie," ütles Pärnits.

Pärnitsa sõnul ei vastanud kujunenud olukord ei eelkokkuleppele ega EEA-le esitatud äriplaanile. "Kui oleksime lepingule alla kirjutanud, oleksime ametlikult ainult meie koos Wam & Soniga omanikeks saanud," lisas ta.

Kui konsortsiumi loomine oleks õnnestunud, siis oleks erastamislepingule ka alla kirjutatud, märkis ta. Pärnits ei öelnud, kas AS Mainor üritab uuesti Dvigateli erastamises osaleda.

Pärnitsa sõnul ei olnud takistuseks garantiikirja puudumine. Mainor oleks saanud tema väitel erastamisel osalemiseks vajaliku garantiikirja Tööstuspangalt, mida ka EEA oleks aktsepteerinud. "Garanteerimise mehhanismi oleksime pärast välja töötanud konsortsiumi sees," lisas ta.

Dvigatel on rahul

RAS Dvigateli direktor Vladimir Galkin ütles, et on tehingu toimumata jäämisega rahul. "Konsortsiumi kuulunud Wam & Son ei oleks tahtnud osanike hulgas näha ettevõtte töötajatest moodustatud aktsiaseltsi DviTal liikmeid, kuid nende kõrvalejäämine oleks võinud tekitada pingeid."

400 000-kroonise aktsiakapitaliga DviTali tuhat aktsiat jagunevad Galkini väitel 486 aktsionäri vahel. "Mulle kuulub kümme protsenti DviTali aktsiatest, kuid tehase tegevjuhtkonnal pole aktsiate kontrollpakki," märkis ta.

"Reedel oleksid Wam & Son ning Mainor pidanud ostulepingule alla kirjutama. Sellega poleks kaasnenud mingeid garantiisid, et omanikering hiljem laieneb, nagu esialgselt kavatsetud," märkis ta. "Tundsime kergendust, et ettevõtet sellistel tingimustel ei müüdud."

Galkini andmetel kavatseb konsortsium teha Dvigateli erastamiseks uue pakkumise peaaegu samas koosseisus. "Vaid Wam & Soni asemele tuleb konsortsiumi üks Eesti kapitalil põhinev tööstusettevõte," sõnas ta. "Tõenäolisel= t osalevad ka need pakkujad, kes eelmisel erastamiskonkursil kaotajaks osutusid."

Eelmisel aastal oli Dvigateli käive 118 miljonit krooni. Konsortsiumi ostupakkumine oli koos investeeringute ja võlakohustustega ligi 200 miljonit krooni.

TARMO MüüRSEPP